• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uusi vuosi starttaa kuusenkerkkäjuomalla ja katteellisilla lupauksilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.06.2022
20226_78551.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Uusi vuosi tarkoittaa aika monelle rakettien pauketta, juhlavasti kuohuvia juomia ja uudenvuodenlupausten tekemistä. Jos lupaukset mietityttävät tai lasiin kaivataan alkoholitonta kuohuvaa, kannattaa vilkaista aikakauslehtien päätoimittajien vinkkejä.

Mitä lasiin kannattaa kaataa, jos kuohuviini ei maistu?

Glorian ruoka&viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulinilla on vastaus valmiina.
– Kuohuviinejä on monenlaisia. Harva kieltäytyy samppanjasta. Ja jos niin käy, se ei sureta, koska itselle jää yksi lasillinen enemmän, Maskulin tuumaa.

Alkoholittomiakin vaihtoehtoja toki löytyy. Maskulin suosittelee kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa tai makean ystäville mustaherukanlehdistä tehtyä kuohujuomaa. Kotipuutarhan päätoimittaja Maija Stenman puolestaan neuvoo hyödyntämään omalta pihalta kerättyä satoa.
– Mustaseljamehu on samanväristä kuin kuohuviini, ja maistuu todella hyvältä. Sitä voi myös ostaa hyvin varustetuista ruokakaupoista, jos sitä ei oman pihan antimista viime kesänä syntynyt, Stenman sanoo.

Millaista uudenvuodenlupausta ei kannata tehdä?

Aika moni meistä tekee uuden vuoden kunniaksi mahtipontisia lupauksia, jotka tuntuvat kuohujuoman tuoksussa ja rakettien paukkeessa parhaimmilta ideoilta ikinä. Tutkimusten mukaan kuitenkin vain reilut kymmenen prosenttia pystyy pitämään kiinni uudenvuoden lupauksistaan. Millaiset lupaukset kannattaisi tällä kertaa jättää väliin?

– Ei kannata luvata mitään sellaista, mikä ei ole täysin oman toiminnan varassa. Jos lupaa hiihtää 500 kilometriä, samalla lupaa itselleen, että lunta piisaa. Ei kannata, toteaa Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen.

Partio-lehden päätoimittaja Jaana Ketola neuvoo miettimään, onko tehdyillä lupauksilla oikeasti jotain merkitystä.
– Uudenvuodenlupausten pitäisi aina olla sellaisia, että ne oikeasti parantavat elämänlaatua. Sellaista lupausta ei siis pidä tehdä, josta ei ole mitään hyötyä, Ketolasanoo.

Mitä ensi vuonna kannattaisi kokeilla?

Vuodenvaihteen juhlien jälkeen palataan taas normaaliin arkeen, joka pysyy jotakuinkin samanlaisena huolimatta vuosiluvun vaihtumisesta. Päätoimittajilla on omat neuvonsa myös siihen, miten uudesta vuodesta tulee edellistä parempi. Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokasellaon vinkki valmiina, kun pohditaan raha-asioiden pysymistä balanssissa.
– Kannattaa tienata enemmän kuin syö, Ruokanen tiivistää.

Kotipuutarhanpäätoimittaja Maija Stenmanilla puolestaan on käytännönläheinen vinkki sekä kodin että mielen piristykseksi: jokaisen kannattaisi perustaa pieni puutarha edes parvekkeelle tai ikkunalaudalle.
– Vihreiden kasvien lehdillä elää gammaproteobakteereja, jotka iholle siirtyessään vahvistavat elimistön vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan kasvien kanssa puuhailu myös hoitaa mieltä ja rauhoittaa stressiä, Stenmankertoo.

Lähde: www.deski.fi, Aikakausmedia 11.12.2012
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

14_P_77005.jpg
Paljon kysyttävää parvekekasvatuksesta
Miten saada parveke kukoistamaan ja mitkä kukat viihtyvät siellä? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
202211_80333.jpg
Vaahteran vauriot? Asiantuntija vastaa
Pihassamme kasvaa suuri puna(veri)vaahtera, josta on suuri oksa revennyt useita vuosia sitten ja tilalle jäänyt iso aukko. Isoja oksia on jouduttu myös leikkaamaan. Rungossa valkeaa kääpää. Puun rungon ympäriltä on pääosin kuori lähtenyt pois ja runko kuulostaa koputellessa osittain laholta. Rungon alareunassa selvää lahoa onkalo maan alle. Mutta joka vuosi puu jaksaa riemastuttaa suurella kauniin punaisella lehtien hehkulla. Olisiko aika jo luopua tästä monen linnun ja hyönteisen pesästä?
201910_60385.jpg
Sipulikukkien syysistutus
Kevään ensimmäiset sipulikukat tuovat kevään tunnun tullessaan- miten varmistan kevään kukkaloiston; mitä sipuleita, miten ja minne?Keväällä kukkivien sipulikukkien istutusaika on syksyllä. Syksyllä ovat myös kaikki puutarhamyymälät ja markettienkin viherpisteet tulvillaan sipuleita; isoja ja pieniä, joista tulee kukintoja sateenkaaren eri väreissä. Tehdäänpä siis pieni kukkasipulikertaus, niin tiedot ovat ostoksille lähdettäessä tuoreessa muistissa!Katso sipulikukat Kasvikortistossa!
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20238_82947.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä jyrsii perunan varret?
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.
20205_65037.jpg
Parvekkeella voi kasvattaa erilaisia hedelmiä ja marjoja
OmenapuuPilariomenapuu sopii kapeakasvuisena pienellekin parvekkeelle ruukussa kasvatettavaksi. Se ei tee oksia, joten omenat kasvavat aivan rungon lähellä. Lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Pilariomenapuu ei tarvitse leikkausta ollenkaan. Pölyttäjäksi sopii lähiympäristöstä löytyvä, tavallinen omenapuu. Satoa saadaan jo nuoresta puusta.Kääpiöivä omenapuu voidaan ostaa valmiina säleikköpuuna tai ohjata kasvamaan säleikköön. Uusia oksia taivutetaan säleikköön ja osin myös karsitaan vuosittain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton