• Etusivu
  • Kasvillisuus

Avomaakurkkua tuoreeltaan - tai säilöttyinä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2015
20148_40512.jpg

Avomaankurkku Kuva: Ruokala.net

Avomaankurkkujen

satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).

Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.

Avomaankurkku on aromikas, rakenteeltaan melko kiinteä ja hivenen makea (vanhat lajikkeet olivat maultaan hieman karvaampia) - ja se sopii yllättävän monenlaisiin ruokiin! Se on rapsakkaa rouskuteltavaa ihan sellaisenaan ja maistuu makoisalta leivän päällä ja salaateissa. Tuore avomaankurkku on siis hyvää ihan tavallisen kurkun tapaan käytettynä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös vaikkapa kylmä peruna-kurkkukeitto ja jugurtti-kurkkusalaatti. Myös kuumennettavissa ruuissa, kuten keitoissa, täytettyinä tai gratinoituna avomaankurkusta saa maittavia makuelämyksiä. Netistä löytyy runsaasti erilaisia ohjeita kokeiltavaksi ja testattavaksi!
Tiesitkö? Avomaankurkkujen tuoksu ja maku tulevat hyvin esiin pilkottaessa, sillä kurkkujen sisältämä aldehydit voimistuvat hapen vaikutuksesta.

Muistoja mummolasta saattaa tarjota myös avomaankurkkujen nauttiminen hölskytyskurkkuina (käytetään myös hyrskytyskurkut -nimeä). Ne valmistetaan perinteisesti ravistelemalla kurkkusiivuja kahden lautasen välissä, mutta toki ravistelu onnistuu kannellisessa astiassa tai lasipurkissakin.

Huomio

Huomio

Hölskytyskurkut

4 avomaankurkkua
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä

- Kuori kurkut ohuelti. Tämä on perinteinen tapa, mutta nykyään kuoriminen ei ole välttämätöntä, koska kurkut eivät ole karvaita. Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi terävän juustohöylän avulla.
- Siirrä kurkkuviipaleet ja muut aineet syvälle lautaselle ja sulje toisella lautasella. Voit myös käyttää kannellista lasitölkkiä. Hölskyttele kunnolla, jotta kurkku maustuu.
- Valuta irronnut neste pois ja siirrä kurkut tarjolle. Voit halutessasi pirskottaa vielä hieman viinietikkaa ja lisätä tuoretta tilliä päälle.
- Tarjoa kala- tai muun ruoan lisäkkeenä.

Vinkki: Perinteisesti kurkkuihin on käytetty väkiviinaetikkaa, useimmiten vedellä laimennettuna. Nykyään on valittavana toinen toistaan hienompia viinietikoita, kuten esimerkiksi sherryviinietikkaa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Avomaakurkkujen säilöntä

Tuore kurkku sopii salaatteihin ja erilaisiin kasvisruokiin, mutta kenties enemmän niitä käytetään säilöttyinä: suolakurkkuina ja erilaisina pikkelseinä. Avomaankurkkuja säilötään hapattamalla ja suola- tai etikkaliemeen. Säilöntäohjeita erilaisine variaatioineen löytyy runsaasti esimerkiksi Ruokala.netistä. Tässä herkkukurkkujen ohje Marttojen mallia mukaillen::

Huomio

Huomio

Herkkukurkut

noin 5 kg avomaankurkkuja
mustaherukan lehtiä
(kruunun)tillin varsia ja kukintoja
(pieni pala piparjuurta)
1 - 2 rkl sinapinsiemeniä
(valkosipulin kynsiä)
liemi:
6 dl väkiviinaetikkaa
2 1/2 l vettä
400 g sokeria
2 dl suolaa
1 rkl valkopippuria
(1 rkl neilikoita)

- Pese kurkut ja valuta ne. Lado kurkut kuumennettuihin lasipurkkeihin kokonaisina tai viipaloituina ja pane niiden väliin huuhdottuja mustaherukan lehtiä, piparjuurilastuja, sinapinsiemeniä, runsaasti tillin varsia ja kukintoja sekä halutessasi valkosipulin kynsiä (viipaloituna tai murskattuna).
- Kiehauta liemen ainekset kattilassa noin 5 min ajan. Kaada liemi kurkuille ja katso, että kurkut ovat kokonaan etikkaliemen peitossa. Sulje kiehuvassa vedessä steriloidulla kansilla. Anna purkkien jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä. Metallisista korkeista kuuluu napsahdus ja se painuu hieman sisään päin, kun korkin ja purkin sauma on tiiviisti sulkeutunut. Tällöin säilöntä on onnistunut ja kurkut säilyvät viileässä ja pimeässä paikassa monen monta kuukautta.

Lähde: Martat

Vinkki: Muokkaa reseptejä makusi ja tarpeidesi mukaan. Jos mustaviinimarjan lehtiä ei ole saatavilla, niin käytä mustaherukan makuista väkiviinaetikkaa. Myös keltasipulin tai pari voi sekaan kuutioida - ja liemeen laittaa valkopippurin sijasta maustepippureita.

Avomaankurkusta on olemassa myös sileäkuorinen, valkoinen muunnos. Valkean kurkun hedelmäliha on vihreää miedomman ja makeamman makuista. Valkoista kurkkua näkyy myynnissä vain harvoin, mutta kotipuutarhoissa sitä tietenkin voi kasvattaa!

Lisää avomaankurkuista

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on omat, rehevästi rönsyävät viestiketjunsa avomaankurkulle sekä sadon säilönnälle. Lue ja kommentoi!

Lue myös kurkkujen kasvattamisesta, niin saat tulevana satokautena herkutella omalla kurkkusadolla...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79413.jpg
Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa
Poppelin voi hävittää, kun kuorii tyven huolellisesti nyt alkukesällä. Vuoden päästä sen voi kaataa. Mutta kuulin sellaisenkin konstin, että kun katkaistujen poppelien kannolle laittaa karkeata merisuolaa, ne kuolevat. Onko näin?
20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.
202310_83213.jpg
Pakkanen tuo haasteita kasveille
Kasvit kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa vaihe vaiheelta. Ne reagoivat valon määrään, säähän ja vuodenaikoihin. Useimmat kasvit pitävät vuodenkierron jossakin vaiheessa lepotauon. Lämpimissä ja kuivissa maissa tämä sijoittuu kuivaan kauteen. Maapallon pohjoisosissa, jossa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, lepojakso sijoittuu alhaisen lämpötilan jaksoon.
20203_61735.jpg
Humala (humulus lupulus)
Jo keskiajalla Suomeen levinnyt, hamppukasvien heimoon kuuluva humalakasvaa nykyisin niin viljeltynä kuin luonnonvaraisena Rovaniemen korkeudella asti. Ruohovartisen humalan versot kuihtuvat talven tullen - mutta kasvavat taas tukeen kiertyen jopa usean metrin korkeuteen!
200612_2688.jpg
Golfkentän nurmi
Kotipihallako golfia?Noin neljäsataa vuotta sitten, Skotlannissa, St. Andrewsin kaupungin portilla olevan Swilcan Bridgen edustalla kaupunkiin pääsyä odottelevat kalastajat ja muut tuotteitaan tuovat ihmiset alkoivat kehitellä golfin alkumuotoja. Mahtoivatko ymmärtää, millaisen maailmanlaajuisen harrastuksen saivat aikaan? Nyt maailmalla pelataan golfia miljoonien ihmisten voimin tuhansilla kentillä. Meillä täällä Suomessakin on noin 120 kenttää. Lisää tulee harrastajamäärien kasvun mukaan, muutama vuodessa. Pelaajia on vähän alle 110 000.Yleisin, 18-väyläinen kenttä vaatii pinta-alaa 40 - 80 ha. Kun tuo alue on pelikäytössä se tarkoittaa, että jokainen kentän kohta on pelialuetta eli on jonkin tasoisen hoidon kohteena. Metsäalueet raivataan niin, että pallo löytyy ja peli voi jatkua. Samoin vesiesteet, hiekkaesteet ja reuna-alueet pyritään hoitamaan niin, että pitkiä ruuhkia ja odotteluja ei tulisi.Eniten hoitoa tarvitsevat tietysti nurmialueet, joilla pallon pääasiassa pitäisi kulkea. Nurmetettuja kentänosia ovat: viheriöt (greeni) n. 1,2 ha, lyöntipaikat (tee) n. 1,2 ha, väylät (fairway) 10 - 20 ha sekä karheikko (rough), jota voi olla 30 - 40 ha kentästä riippuen.Otsikon mukaan pohdiskelen, mitä eroja tai yhtäläisyyksiä kotipihalla ja golfkentällä on. Harvalla on kotinsa takapihalla kymmenien hehtaarien nurmikoita. Jätetään pinta-alat omaan arvoonsa ja keskitytään siihen, mitä nurmen pinnalla ja pinnan alla on.
20236_78239.jpg
Anopin ikkunalla: Gloksinia
Gloxinia eli suppilokukka on helppohoitoinen mukulakasvi, joka ilmestyy kauppoihin yleensä keväällä. Siitä on lukuisia jalosteita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta siniseen, punaiseen ja purppuraan sekä niiden yhdistelmiiin. Tarjolla on myös lajikkeita, joiden kukat ovat pilkullisia, juovikkaita, kerrannaisia ja hyväntuoksuisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton