• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huhtikuu tuo kevätkurkut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20104_21221.jpg

Herkullista, tuoretta kurkkua

Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.

Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.

Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.

Nerokkaita tapoja nauttia kurkusta

Kurkkurouskuttelu sopii aamupalalta iltanaposteluun, lounaalle, välipalaksi ja päivällispöytään. Orimattilalaisen kurkkuviljelijän tapaan kurkut leikataan sopiviksi kuutioiksi kulhoon ja niille valellaan tilkka laadukasta, pähkinäistä öljyä. Rouhaistaan myllystä mustapippuria ja suolaa päälle ja sekoitetaan. Tätä herkkua saa syödä mielihalukseen vaikka television ääressä.

Aivan uutta on nauttia kurkkua pastan tapaan. Huuhtaise yksi kurkku jokaista ruokailijaa kohden. Vuole kurkut kuorimaveitsen tai terävän juustohöylän avulla pitkittäin nauhamakaronin tapaisiksi suikaleiksi. Kasta suikaleet siivilässä nopeasti kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Voit pitää kurkkusuikaleita vedessä suunnilleen minuutin ajan. Valuta hyvin. Annostele kurkut lautasille ja raasta suoraan niiden päälle parmesaania tai murustele sinihomejuustoa. Voit lisätä tilkan laadukasta öljyäkin ja runsaasti tuoretta, hienonnettua persiljaa. "Kurkkupastan" seuraksi sopivat grillatut tomaatit ja vaikkapa pienet, grillatut lampaankyljykset.

Yhdistä kurkku ja avokado

Niin kurkku kuin avokadokin viehättävät heleänvihreällä sisuksellaan. Niissä on kevään väri. Kurkku ja avokado sopivat loistavasti myös samoihin ruokiin: kurkku tuo raikkauden ja avokado kermaisen täyteläisyyden. Molemmissa tunnistaa herkän makumaailman. Kurkkua suositaan keveytensä ja avokadoa hyvälaatuisten rasvahappojensa takia.

Ennen kesää kurkku ja avokado kohtaavat lämpimässä keitossa, jonka tarkka, kokeiltu ohje löytyy tiedotteen reseptiosuudesta. Kurkku-avokadokeitto aloittaa aterian kauniisti ja keveästi. Kokonaiseksi ateriaksi keitto täydentyy, kun sen kanssa tarjotaan ruisleipää, jonka päälle on viipaloitu keitettyä perunaa ja lisätty vähän savukalaa tai mätiä.

Keväällä yhä useampi ateria nautitaan salaatin muodossa. Salaatissa on helppo noudattaa lautasmallin oppeja. Alla näkyvän reseptin ja oheisen ruokakuvan mukaisesti puolet lautasesta täytetään kurkulla, kirsikkatomaateilla ja avokadolla. Neljännes lautasesta peittyy maustetulla öljytilkalla ja kapriksilla terävöitetyillä, kypsillä perunoilla. Kasviksia ja perunaa täydentää neljäsosalla lautasta lautasmallin mukaisesti proteiinipitoinen lisäke kalaa. Se voi olla savustettua kevätkalaa, esimerkiksi ahventa tai lahnaa.

Kauden leivonnainen leivotaan naanleivän tapaan, mutta taikinaan lisätään jogurtin ohelle raastettua kurkkua. Kannattaa kokeilla!

Ruokaisa salaatti kevätkalasta ja kasviksista>
1 kurkku
1 rasia kirsikkatomaatteja (400 g, noin 16 kpl)
1 - 2 kypsää avokadoa
0,5 - 1 sitruunan mehu
4 – 6 keitettyä perunaa
1 rkl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
0,5 dl kapriksia
tuoretta, hienonnettua persiljaa
erilaisia salaatinlehtiä (pari ruukullista)
noin 600 g savustettua lahnaa, ahventa tai muuta savukalaa
2 – 3 rkl tuoretta, hienonnettua tilliä
1 dl paahdettuja auringonkukan- tai pinjansiemeniä

20104_21222.jpg
Halkaise huuhdottu kurkku pitkittäin ja paloittele. Puolita huuhdotut kirsikkatomaatit. Puolita avokadot ja poista niistä siemenet. Kuori ja paloittele kypsät avokadot. Puserra päälle sitruunan mehu tummumisen estämiseksi.
Paloittele kuoritut, keitetyt perunat. Valuta niille tilkka rypsiöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja ripota joukkoon kapriksia. Revi salaatinlehdet sopiviksi suupaloiksi.
Perkaa savukala ja paloittele suupaloiksi. Mausta tuoreella tillillä.
Kokoa salaatti suoraan lautasille haluamallasi tavalla: joko ainekset sekoittaen tai ryhminä. Paahda auringonkukan- tai pinjansiemenet pannulla ja ripota salaattiannoksille.

Kauden leivonnainen: Kurkku-naanleivät

2,5 dl raastettua kurkkua (puolikas kurkku)
2 dl maustamatonta jogurttia (esim. bulgarian)
25 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
noin 6 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 – 1 dl oliivi- tai rypsiöljyä

Yhdistä kurkkuraaste ja jogurtti kulhossa. Lämmitä seos mikroaaltouunissa kädenlämpöiseksi.
Murenna hiiva kurkku-jogurttiseokseen. Lisää sokeria ja suolaa sekä vähin erin jauhot ja lopuksi öljy.
Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 12 osaan. Taputtele palat jauhotetuin käsin suoraan pelleille vajaan puolen sentin paksuisiksi soikioiksi. Leivinpaperia ei tarvitse käyttää.
Paista leipäsiä heti 275-asteisessa uunissa viiden, kuuden minuutin ajan. Voit voidella leivät heti paiston jälkeen kevyesti öljyllä tai margariinilla.
Tarjoa leivät vastapaistettuina lämpimäisinä.

Tiedotteen teksti, ruokaohjeet ja kuvausjärjestelyt: viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202010_67236.jpg
Isäkin ansaitsee kukkansa
Ei ole suurempaa rakkauden valaakuin se, että lapsesi sua halaaja se, että pienessä sydämessäSinulle juurion varattu paikkaniin valtavan suuri.Eino Leino
20224_73557.jpg
Ovatko ruskistuneet tuijat kuolleet?
Tänä syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet osittain ruskeaksi. Ovatko tuijat nyt menetetty? Tuijat ovat kuivassa savirinteessä, johon ne on istutettu aikanaan maan päälle rakennettuihin laatikoihin (istutettu jo varmaan 10 vuotta sitten). Laatikoissa on uutta ostomultaa ja havupuumultaa sekoitettuna.Tuijat ovat kasvaneet hyvin – tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuheutuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminenkin on vähän hankalaa.Talvella niihin ei voi mitään ravinteita laittaa eikä enää näin syksylläkään, mutta miten niitä sitten keväällä alkaisin hoitaa ja milloin on oikea aika?Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
20232_69133.jpg
Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta
Taimikasvatus on keino, jolla aikaistetaan ja pidennetään kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä. Onneksi valoisa ikkunalauta sopii hyvin taimikasvatuspaikaksi. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata siemeniä kylvää, sillä liian vähäisessä valossa taimista kasvaa pitkiä ja honteloita.Maalis–huhtikuussa on aika kylvää pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatti. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuunalkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa. Tarvittaessa lisävaloa voi antaa erityisellä kasvilampulla.
202210_79808.jpg
Se on VENTTI!
Valitse pihakiveyksiisi sopiva kokosommitelma ja värimaailma AKO Garden VENTTI -tuoteperheen betonisista pihakivistä. Kaunis päällyste muodostaa katseenvangitsijan kaikenlaisiin pihoihin.
20105_21844.jpg
Tomaatti kauden ykköskasvis
Ruokamaailman salsa ei ole tanssi eikä musiikkia, vaan se on kastike. Useimmiten salsa sisältää tomaattia, sipulia ja maustepaprikaa eli chiliä. Se on kuin hienoksi silputtua salaattia ja erittäin muuntautumiskykyinen.Salsakastike on tyypillinen latinalaisen Amerikan grillijuhlien kastike. Esimerkiksi argentiinalaisissa asado- eli grillilihajuhlissa salsaa tarjoillaan erilaisina versioina. Salsakastike maistuu niin grillatun kokolihan, makkaran, kalan kuin kasvistenkin kanssa.Salsan ainekset voi halutessaan ensin grillata tai savustaa, mutta raikkainta salsaa syntyy tuoreista aineista. Salsan seuraan kannattaa varata muhevaa leipää, jolla pyyhkimällä salsan saa lautaselta viimeiseen pisaraan. Hyvät salsaohjeet löytyvät tiedotteen reseptiosuudesta.
20_P_130659_1.jpg
Hunajamarjan lannoittaminen
Hunajamarja on oikein terveyspommi. Se on jopa mustikkaakin terveellisempi. Erittäin lämpimästi suosittelen, että näitä istutetaan omiin pihoihin ja nautitaan sadosta.Marjalannos on hunajamarjalle varmasti hyvä. Ja muuten, se on erittäin vaatimaton kasvi, eikä vaadi kauheasti maaperältä. Toki lämmin ja aurinkoinen paikka aina edistää marjomista. Ihanaa on se, että hunajamarja tuottaa satoa jo heinäkuussa. Eli jopa ennen mansikkaa. Todella suositeltava kasvi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton