• Etusivu
  • Hoitotyöt

Istutusetäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.05.2024
20241_83360.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.

Perennat

Perennat istutetaan hieman entistä syvempään, mieluusti 1–2 cm multaa paakun päälle.

  • Jättiläisperennat istutetaan 70–100 cm:n välein.
  • Pioni ja muut isohkot perennat istutetaan 60 cm:n välein.
  • Syysleimukukka ja sen kokoiset istutetaan 50 cm:n välein.
  • Jättiläispäivänkakkara ja sen kokoiset istutetaan 30 cm:n välein.
  • Maksaruohot ja muut pienet perennat istutetaan 10–15 cm:n välein.

Lue lisää istutusvinkkejä

<p data-block-key="1j04x">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Pensaat

  • Paljasjuurisia aitataimia istutetaan 3–4 kpl/metri.
  • Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1,5–3 kpl/metri. Taimet voivat olla valmiiksi haarottuneita astiataimia tai paljasjuurisia taimia.
  • Pienet koristepensaat istutetaan 50–70 cm välein.
  • Keskikokoiset koristepensaat 70–100 cm välein.
  • Isot koristepensaat 100–150 cm välein.
  • Herukkapensaat istutetaan 150–200 cm välein.
  • Karviaiset 100–150 cm välein.
  • Vadelmatistutetaan 50 cm välein, riviväli vähintään 150 cm.
<p data-block-key="0ldcn">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Lehtipuut

Lehtipuut istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.

Istutuskuopan on oltava vähintään 60 cm syvä ja saman verran leveä. Paranna kasvualustaa lisäämällä noin puolet uutta multaa. Tiivistä maata voi keventää turpeella ja hiekalla. Tiiviissä ja kosteassa maassa voi kumpuistutus olla tarpeen.

Istutusetäisyys muihin kasveihin sekä rakennuksiin nähden riippuu puun kasvuleveydestä. Hevoskastanjasta kasvaa jopa 10 m leveä, pylväspihlaja taas jää parin metrin levyiseksi. Istutusetäisyyteen vaikuttaa myös puiden rooli: halutaanko tiheää näkösuojaa vai ovatko puut yksittäin koristepuina.

Istutusleikkauksessa poistetaan tarpeen vaatiessa vain teräväkulmaiset, latvukseen sisään kasvavat, vaurioituneet ja heikot oksat sekä kilpalatva. Saman toimenpiteen voi tehdä hoitoleikkauksena tulevina keväinä.

Näin tuet puun

<p data-block-key="1catt">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
aikataulut
istutus
kasvatus
pensaat
perennat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20224_77894.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa apua pihojen suunnitteluun, toteutukseen ja hoitoon. Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät myös kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20239_7649.jpg
Huonekasvien siemeniä - vaikka lahjaksi
Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton