• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kalaa monella eri tapaa

Nappaa herkulliset reseptit ja nauti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2023
202110_73143.jpg

Kuva: Shutterstock

Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.

Lokakuussa on kalasesonki

Sesongit eivät koske ainoastaan vihanneksia ja marjoja. Pyydetyllä kalalla on myös omat sesonkinsa, ja lokakuussa kalalajeissa riittää valinnan varaa. On monia syitä siihen, miksi juuri nyt kala voi käydä helpommin pyydyksiin. Veden lämpötila on niistä yksi: vedet ovat viilenneet kesästä ja kalat liikkuvat viilenneessä vedessä lämmintä enemmän. Monilla kaloilla on myös kutuaika, minkä takia ne ovat enemmän liikkeellä.

Jos sesongit eivät ole tuttuja, netistä löytyy onneksi niistä paljon tietoa. Erilaisia satokausi- ja sesonkikalentereita on saatavilla runsaasti. Luonnonkalan sesongit voi tarkistaa kätevästi Pro Kala ry:n julkaisemasta pyydetyn kalan sesonkikalenterista, jonka voi ladata omalle koneelle tai tulostaa vaikkapa jääkaapin oveen.

Vinkki:
Koko aterian voi valmistaa sesonkiajatellen valitsemalla kauden kalaa ja huomioimalla satokaudet myös lisukkeissa. Tällä hetkellä on hyvin tarjolla esimerkiksi erilaisia kaaleja sekä sieniä. Älä silti unohda pakastealtaan tuomia mahdollisuuksia: vaikka jotain tiettyä vihannesta ei olisi saatavilla juuri nyt tuoreena, voi se löytyä pakasteena.

Kokeilehan seuraavia reseptejä!

Hapankorppusilakat & lehtikaalimuhennos

Silakat

100 g hapankorppuja
pieni nippu ruohosipulia
500 g silakkafileitä
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
voita paistamiseen

Lehtikaalimuhennos

200 g lehtikaalia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 banaanisalottisipuli
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
yhden sitruunan raastettu kuori
1 dl karkeaksi pilkottua tillisilppua

Murskaa hapankorput kulhoon ja viimeistele karkeaksi rouheeksi sauvasekoittimella. Levitä korppurouhe leivinpaperille tasaiseksi kerrokseksi.

Asettele silakkafileet nahkapuoli alaspäin hapankorppujauhoihin. Mausta lihapuoli suolalla ja kevyesti pippurilla. Pyörittele fileet molemmin puolin hapankorppujauhoissa.

Hapankorppusilakat ja lehtikaalimuhennos (Kuva: Pro Kala ry)
Hapankorppusilakat ja lehtikaalimuhennos (Kuva: Pro Kala ry)

Poista lehtikaalista paksuimmat lehtiruodit. Pilko kaalinlehdet tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi.
Kuullota salottisipuli ja valkosipuli voissa pehmeäksi, mutta älä ruskista. Lisää lehtikaalit pannulle sipulien joukkoon ja anna pehmetä noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja kuumenna reilusti kiehuvaksi. Mausta lopuksi suolalla, sitruunankuorella ja tillisilpulla.

Siirrä sivuun odottamaan silakoita. Kuumenna reilusti voita pannulla ja anna ruskistua kevyesti. Paista silakat molemmin puolin pinnaltaan rapeiksi ja kauniin ruskeiksi, 4–5 minuuttia per puoli. Tarjoa silakat lehtikaalimuhennoksen kera. Koristele tillisilpulla.

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia

Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla, ja soseuttaa keiton ennen suurustamista sauvasekoittimella tasaiseksi.

4 annosta

Pinaattikeitto

1 l kevytmaitoa
200 g pinaattia, pakaste
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua valkopippuria
4 rkl maissitärkkelysjauhoja

Paistetut ahvenet

300 g ahvenfileitä
1/2 tl suola
2 rkl voita tai öljyä

Lisäksi

1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 dl hienonnettua tilliä

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia (Kuva: Pro Kala ry)
Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia (Kuva: Pro Kala ry)

Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.

Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi. Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.

Kuhaa, sieniä & valkoviini-kermakastiketta

4 kuhafileetä
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g sieniä
voita paistamiseen
kourallinen basilikaa hienonnettuna (käytä myös varret)
2 dl kermajuustoa raastettuna

Mausta kuhafileet suolalla ja pippurilla ja laita uunivuokaan.

Leikkaa sienet viipaleiksi ja paista voissa kuumalla pannulla. Anna jäähtyä hetken. Lisää sienten sekaan hienonnettu basilika ja juustoraaste.

Kuhaa ja sieniä (Kuva: Pro Kala ry)
Kuhaa ja sieniä (Kuva: Pro Kala ry)

Lusikoi sienitäytettä fileiden pinnalle ja käännä nyyteiksi.

Kypsennä kalanyyttejä miedolla lämmöllä 120-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoa valkoviini-kermakastikkeen kanssa.

Valkoviini-kermakastike:

2 salottisipulia
2 rkl voita
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
1 rkl maissitärkkelystä
pilkottua ruohosipulia

Hienonna salottisipulit ja kuullota voissa kunnes sipulit pehmenevät. Lisää viini ja keitä puoleen alkuperäisestä määrästä.

Lisää kalaliemi ja keitä jälleen puoleen. Lisää kerma ja keitä puoleen.

Saosta kastike valkoviinitilkkaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä.

Siivilöi ja viimeistele ruohosipulilla. Käytä fiinimpään viimeistelyyn mätiä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_76763.jpg
Aloe vera - huone- ja lääkekasvi
Aloe veraa on käytetty läpi historian lääkinnällisiin tarkoituksiin. Eniten käytetään sen geelimäistä lehtimehua, joka sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia. Lehtien ravinteikkaassa mehussa on A-, B-, C- ja E-vitamiinia, musiineja, tulehdusta lievittäviä enstsyymejä, supistavia parkitusaineita sekä muita vitamiineja, entsyymejä, mineraaleja ja aminohappoja.
20218_71760.jpg
Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?
Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.
20217_71641.jpg
Koloradonkuoriaisia havaittu Suomessa, ilmoita havainnot!
Koloradonkuoriainen (Leptinotarsa decemlineata) on yksi pahimmista perunantuhoojista. Sen toukat syövät tehokkaasti perunan lehtiä ja varsia. Suomessa löydettiin tänä vuonna koloradonkuoriaista ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Koloradonkuoriaisen havainnoista ja epäilyistä tulee heti ilmoittaa Ruokavirastolle, sillä kaikki esiintymät hävitetään. Kuoriainen ei saa päästä leviämään.
20215_70780.jpg
Voimaa tuhkasta
Tulipesiin kertynyt tuhka kannattaa hyödyntää; voit viedä vielä lämpimän tuhka-astian ensin vaikka kasvihuonetta lämmittämään. Metallisessa astiassa tiiviisti kannella peitettynä tuhka-astia antaa lämpöä noin vuorokauden ajan. Tämä lisälämpö saattaa olla tarpeen vaikka kasvukauden alussa tai syysilmojen viilentyessä.Jäähtyneen tuhkan voitkin sitten varastoida kuivaan paikkaan odottamaan sopivaa hyödyntämishetkeä. Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.
202211_80114.jpg
Viikon kysymys: Mikä vialla, kun nurmikossa on aukkoja talven jäljiltä?
Meillä on nurmikossa aukkokohtia, jossa ei kasva nurmikko lainkaan. Kyseessä 8 vuotta vanha piha eikä ongelmaa ole ollut aikaisemmin. Mitä pitäisi tehdä, ettei ongelma toistuisi ensi vuonna? Ilmastoin nurmikon, lisäsin multaa sekä uudet ruohonsiemenet keväällä, mutta yksikään ei itänyt ja aukot ovat yhtä pahat kuin keväällä.
20118_27444.jpg
Tee itse kivinen pihapolku
Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton