• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lampaankääpä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20179_50277.jpg

Helposti löydettävä ja tunnistettava sieni

Tämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.

Lampaankääpä viihtyy etenkin rinteisissä kuusimetsissä. Elo-syyskuu on löytämisen kannalta parasta aikaa, mutta jo heinäkuulla saattaa bongata ensimmäisiä lampaankääpiä. Viimeisimmät käävät löytyvät lokakuun lopulla.

Kääpiä on totuttu näkemään enemmän puiden oksissa ja rungoilla, mutta lampaankääpä kasvaa maassa. Sienten määrä on toisinaan valtava; joskus taas pieni. Käävät kasvavat yleensä ryhminä. Keski-Suomesta näitä löytyy parhaiten, mutta paikoitellen esiintymiä on myös Etelä- ja Pohjois-Suomessa.

Lampaankääpiä
Lampaankääpiä

Lampaankääpä on helppo tunnistaa

Lampaankäävällä on hassu lakki. Se voi olla minkä muotoinen vain. Maasta se erottuu hyvin, ellei sitten ole sopivasti sammaleen peitossa. Lampaankäävän jalka on nimittäin niin lyhyt, ettei se nosta lakkia sammalen yläpuolelle.

Orakkaasta lampaankäävän erottaa lakin alapuolen perusteella. Orakkaassa on lakin alapinnalla pillistö, joka irtoaa helposti koskettaessa. Käävän pillistö on lyhyempi, eikä irtoa niin helposti. Typäskäävästä lampaankäävän erottaa siitä, että typäskäävän leikkauspinta värjäytyy oranssinpunervaksi - lampaankäävän keltaiseksi.

Väritykseltään nuori lampaankääpä on vaalea; sienen vanhetessa ruskeahko. Sienen jalka on joko sienen kanssa saman värinen tai ruskeahko. Koko sienessä saattaa olla halkeilukuviota. Käävän pinta on kuiva, ei ollenkaan limainen.

Ps. Vanhoja lampaankääpiä ei kannata kerätä, sillä niiden maku on kitkerä ja yleensä myös toukat viihtyvät niissä.

Miten kuvailisit lampaankäävän?
Miten kuvailisit lampaankäävän?

Lampaankäävän valmistaminen

Sieni on valmis syötäväksi vaikka heti, esikäsittelyä ei tarvita! Lampaankääpä on ihanan kiinteä ja helppo leikata. Kun sientä paloittelee, niin sen leikkauspinta värjäytyy keltaiseksi - ja kun sitä paistetaan, niin leikkauspinta tummuu lähes mustaksi.

Sientä voi pakastaa, kunhan käyttää pakastettavan määrän ensin rasvattomalla pannulla ylimääräisen nesteen haihduttamiseksi. Kuivatus onnistuu myös. Lampaankääpää voi nauttia pihvinä, voin kanssa paistettuna, muhennettuna sekä keitoissa. Myös näin lampaankääpää voi käyttää:

Lampaankäävät tehtynä kuten suutarinlohi

- 1 l lampaankääpää
- sipulin renkaita
- tilliä silputtuna

Mausteliemi:

- 3 dl vettä
- 1 dl etikkaa
- 1½ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- pippuria

Tuoreet ja mielellään nuoret sienet paloitellaan suikaleiksi. Suikaloidut lampaankäävät keitetään vedessä, joka on maustettu suolalla. Noin kymmenisen minuutin kuluttua sienelle ominainen kellanvihertävä väri tulee näkyviin. Mausteliemiaineet hämmennetään, kumotaan purkkiin ja jäähdytetään kylmäksi.

Valutetut lampaankäävät, tillit ja sipulin renkaat laitetaan kerroksittain purnukkaan, lorotetaan mausteliemi kerroksien päälle ja pistetään kansi tiukasti kiinni. Tätä pikkelssiä voi syödä jo heti seuraavana päivänä ja säilyvyys jääkaapissa säilytettynä on viikon luokkaa.
VINKKI: Parasta tämä on aidon ruisleivän levitteenä...

Lampaankääpä
Lampaankääpä
on hassunnäköinen sieni
on hassunnäköinen sieni
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202110_73241.jpg
Pyhäinpäivä sulkee kaupat
Vuodesta 1955 pyhäinpäivä on ollut niin sanottu kiertävä lauantai, mikä merkitsee, että pyhäinpäivää vietetään sinä lauantaina, joka sattuu 31.10. ja 6.11. väliseen aikaan. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 4.11.2023. Pyhäinpäivä, toiselta nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on kirkollinen juhlapyhä. Pyhäinpäivänä on tapana muistaa poisnukkuneita omaisia ja tällöin monet käyvät haudoilla viemässä havuja, kynttilöitä ja talven yli kestäviä kasveja.
20195_57973.jpg
Ryhmäruusut - kauniit, mutta oikukkaat hienohelmat
Upeat ryhmäruusut eivät tyydy vähään mutta palkitsevat viihtyessään pitkällä ja näyttävällä kukinnalla. Kasvupaikan vaativuutta korostaa se, että ne ovat Suomen oloissa menestysalueensa äärilaidoilla. Istutettaessa juuristoa täytyy kohdella erityisen varovaisesti, erityisesti, jos kyseessä ei ole täysin juurtunut astiataimi. Juuriston käsittely voi hidastaa tai jopa pysäyttää kasvun. Jos näin käy, kukinta viivästyy tai taimi voi jopa kuolla. Mutta myös päinvastoin: kun istutus ei keskeytä juuriston kehittymistä ja taimen kasvua, kukinta-aika saavutetaan varhaisemmin.Tutustu Muhevaisen ruusuvalikoimaan
202111_73888.jpg
Vesistöjä rehevöittävillä arvoravinteilla ruokaa sinne, mistä nälkä pakottaa lähtemään
Tutkijoiden mukaan ravinteiden globaali jakamis- ja kiertotalous torjuisi luontokatoa ja nälkää. Ravinnevientiä edistäisi planeettavaluutta, maapallon kantokykyä kunnioittava reilun talouden malli.
Bosch akkupainepesuri
Kannettava akkupainepesuri piha-alueiden ja kalusteiden puhdistukseen
Painepesuri on ehdoton puhdistusväline pinttyneen lian ja kuran nopeaan puhdistamiseen. Paineellinen vesi poistaa tehokkaasti epäpuhtaudet lähes mistä tahansa pinnasta. Painepesuria voi myös käyttää paikasta riippumatta. Uusi akkukäyttöinen Bosch UniversalAquatak 36V-100-painepesuri on helppo ottaa mukaan kohteeseen ja käyttää ilman virtajohdon kytkentää.
Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20215_70670.jpg
Mikä on hortapuisto ja mihin tarkoitukseen se on luotu?
Ruokaa ohikulkijoille eli "urban edible ecosystems" on nouseva trendi maailmalla. Villiruokaa tarjoileva, maailman ensimmäinen hortapuisto aukesi Lahdessa 10.5.2021.Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen "elävä kirjasto" kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton