• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oletko perinteisen hiiligrillin ystävä

Vai valmistatko kesäkeittiössäsi ruokaa kaasugrillillä? oletko kokeillut savustamista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.04.2017
20174_49022.jpg

Valmista grillissä kesäiset herkut.

Kesäiseen ruoanvalmistukseen on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Perinteisestä grillauksesta nauttiva saattaa vannoa hiiligrillin nimiin. Kaasugrillissä kesäkokkaaja kypsyttää vaivattomasti myös erilaiset lisukkeet. Sähkögrilli sen sijaan toimii hyvin esimerkiksi kaupunkigrillauksessa.

Ajanvietettä hiiligrillillä

Hiiligrilli on tunnelman luoja, joka tuo ruokaan perinteistä grillauksen makua. Hiiligrillejä on markkinoilla saatavilla useassa kokoluokassa. Pallogrillien yleisin halkaisija on 40 cm.

Yleisimmin hiiligrillissä käytetään lehtipuuhiiliä tai brikettejä, mutta joissakin malleissa voidaan grillata myös halkoja tai muuta puumateriaalia hyödyntämällä.

20174_49023.jpg

Sytytysneste kannattaa antaa imeytyä hiiliin tai briketteihin ennen sytyttämistä. Anna hiilien palaa harmaiksi ennen grillausta. Hiiligrillin valmisteluun kuluu noin 20-30 minuuttia. Paistolämpötilaa voi hieman säädella grillin kannen ja pohjassa olevan ilmansäätöventtiilin avulla.

Näppärä ja nopea kaasugrilli

Kaasugrillin grillausala on hiili- ja sähkögrillejä suurempi, jolloin siinä valmistuu ruokaa isollekin joukolle syöjiä. Monista kaasugrilleistä löytyy sivukeitin ja lisävarusteeksi saa esimerkiksi savustuslaatikon.

Kaasugrillejä on sekä umpipohjaisia että avonaisia. Umpipohjaisissa tuuli ei pääse vaikuttamaan grillaukseen, jolloin lämpö pysyy tasaisena ja grilli kuluttaa vähemmän kaasua. Grilli, jossa pohja on avonainen, voidaan puhdistaa helposti irrottamalla rasvapelti.

Muista tarkistaa kaasuletkun ja paineensäätimen kunto säännöllisesti. Taivuttelemalla kaasuletkua jyrkästi näet, onko letkussa hiusmurtumia. Voit myös sivellä letkun saippuavedellä tai tarkoitukseen kehitetyllä suihkeella. Jos letku on murtunut, vaihda se aina ehjään. Samalla kannattaa vaihtaa myös paineensäädin.

Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.
Grillatessa valmistuu ruokaa isollekin väkimäärälle.

Sähkögrilli on paras valinta parvekkeiden kesäkeittiöihin

Sähkögrillit ovat suhteellisen pienikokoisia, nopeita ja helppokäyttöisiä. Ne soveltuvat grillaukseen esimerkiksi niissä taloyhtiöissä, joiden säännöt sallivat parvekkeella grillaamisen. Sähkögrillit tuottavat vähemmän savua ja hajua. Sitä voi vähentää entisestään täyttämällä vedellä joissakin grillimalleissa olevan alustan. Sähkögrillin voi myös sijoittaa jatkojohdon avulla tarpeeksi etäälle seinästä tai palavista materiaaleista. Tarkista kuitenkin sähkögrilliä käytettäessä, että sulake kestää.

Pidä grilli käyttövalmiina, muista puhdistus

Ahkerassa käytössä olevaa grilli on hyvä puhdistaa käytön jälkeen. Säännöllinen puhdistaminen pitää grillin aina käyttövalmiina, jolloin ruoanvalmistus on miellyttävää.

Grilli on helpoin puhdistaa kuumana, jolloin lika lähtee harjaamalla. Varo kuitenkin kuumia pintoja ja esimerkiksi pallogrillin kaatumista. Jäähtyneen grillin ritilä on hyvä irottaa ja käyttää puhdistuksessa esimerkiksi kaavinta tai grilliharjaa. Myös karhunkieli irrottaa palanutta ruokaa. Ritilät kannattaa pestä astianpesuaineella ja huuhdella huolella. Valurautaisten osien kohdalla on hyvä noudattaa valmistajan antamia puhdistusohjeita.

Sähkögrillin paistopinnan puhdistuksessa tulee varoa pinnan hankaamista ja naarmuttamista.

Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.
Kun grillin puhdistaa säännöllisesti, on grillauskin mielekästä.

Käsittele paistopinnat kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi rypsiöljyllä. Näin lika ei tartu grilliin yhtä helposti ja puhdistustarve vähenee.

Grillin ulkopinnan puhdistus tapahtuu vasta, kun grilli on täysin jäähtynyt. Yleensä ulkopinta puhdistuu pelkällä vedellä ja pehmeällä rätillä. Huomioi, ettei ulkopinta välttämättä kestä hankausta tai karkeita pesuvälineitä.

Hiilet ja tuhka tulee poistaa grillin tulipesästä säännöllisesti. Tulipesää tyhjennettäessä on tärkeää ottaa huomioon, että grillihiilien jäätyminen kestää jopa useamman vuorokauden. Älä siis laita hiiliä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Älä käytä tyhjennyksessä myöskään muovisia astioita tai ämpäreitä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_79001.jpg
Puuta kaatamassa?
Liian lähellä taloa kasvava puu on vaaraksi rakenteille. Se nostaa pienilmaston kosteutta ja kerryttää maatuvaa ainesta – puhumattakaan syysmyrskyn ja vanhan, heikkokuntoisen puun luomasta uhkasta. Puun poistaminen hankalasta paikasta vaatii kuitenkin ammattilaisen apua ja asemakaava-alueilla myös toimenpideluvan.
202111_73887.jpg
Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
20238_79210.jpg
Punajuuri - poimi talteen maut ja vitamiinit
Syksy saapuu ja on aika kerätä kesän sadot talteen. Yksi syksyn herkuista on punajuuri (Beta vulgaris var. conditiva). Punajuurta voidaan käyttää monin eri tavoin. Säilömisen lisäksi sitä käytetään yleensä erilaisissa salaateissa ja laatikoissa. Punajuuri sopii kuitenkin hyvin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.Toimituksessa kokeilimme Valion reseptillä punajuuri-suklaakakkua ja Pirkan punajuuripiirakkaa.
202110_72957.jpg
Syksyn seurusteluruokaa salaateista
Tukevalehtinen roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti, vihreät ja punaiset lollo-salaatit ja erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat syyskauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia.
20227_53245.jpg
Kuunliljat (Hosta)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.
20237_82591.jpg
Kukkien kerääminen ja kuivaaminen
Leikkoruusuja tulee kuivattua ja säilytettyä ilman sen kummempia pohdiskeluita, mutta kukkapenkeissä kasvaa muitakin kuivattaviksi sopivia kukkia. Myös luonnonkasvit kelpaavat kuivakukiksi siinä missä kuivaamistarkoitukseen kasvatetut kasvitkin. Kuivattuja kukkia voi käyttää koristeena sellaisenaan, muistona menneestä tai kertomassa kuluneesta kesästä. Voipa niitä käyttää vaikkapa askartelumateriaalinakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton