• Etusivu
  • Hoitotyöt

Onko pihavierailulle tullut käärme vaarallinen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.09.2023
20236_78996.jpg

Rantakäärme on löytänyt mieluisan paikan terassin kaiteen raosta. (Kuva: Puutarha.net)

Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.

Käärme vai ei?

Kyyn (Vipera berus) voi tavata lähes koko Suomessa, yleensä laikuittain joko runsaasti tai harvakseltaan. Keväisin se hakeutuu lämpimille paikoille auringonottoon ja kallioille voi säännöllisesti kokoontua useitakin kyitä lämmittelemään.

Kyyn lisäksi Suomessa tavataan kahta tarhakäärmeiden heimoon kuuluvaa lajia, rantakäärme (Natrix natrix) ja kangaskäärme. Kangaskäärmettä kutsutaan myös kanervakäärmeeksi ja sitä tavataan oikeastaan vain Ahvenanmaalla. Rantakäärme on yleinen se on vain eteläisessä Suomessa. Se liikkuu yhtä sulavasti niin maalla kuin vedessä ja on ketterä kiipeämään. Se viihtyy kaikenlaisten rehevien vesien lähellä, myös merenrannalla.

Näiden lisäksi käärmettä muistuttaa vaskitsa, joka todellisuudessa on jalaton lisko. Vaskitsa ei ole myrkyllinen. Vaskitsa on käärmeitä kömpelömpi ja hidasliikkeisempi. Reilun 30 cm mittaiseksi kasvavan vaskitsan paras tuntomerkki on liikkuva pupilli. Käärmeillä pupilli ei liiku.

Kaunis kellanruskea vaskitsa on jalaton lisko. (Kuva: Adobe Stock)
Kaunis kellanruskea vaskitsa on jalaton lisko. (Kuva: Adobe Stock)

Käärmeen tunnistaminen

Käärmelajien tunnistaminen on oikeastaan aika helppoa. Tunnistamista vaikeuttaa se, että värejä on useita ja etenkin kun käärme on musta, osa tunnusmerkeistä häipyy.

Kyyn tyypillinen tunnusmerkki on selässä oleva sahanteräkuvio. Vastaavasti rantakäärmeen selkeä tunnusmerkki on niskatäplät, jotka ovat keltaiset. Ne voivat olla myös valkeat tai oranssit. Kummankin käärmeen tunnusmerkit häipyvät, jos kyseessä on musta yksilö. Tällöin on havainnoitava muita seikkoja.

Rantakäärmeellä on päälaella, silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja. Kyyllä vastaavia ei ole. Kyyn silmät ovat punaiset ja silmäterä on viivamaisen kapea soikio, kun rantakäärmeen silmäterä on pyöreä. Rantakäärme on pitkä ja varsin ohut. Sen ruumista luonnehditaan "ruoskamaiseksi". Tyypillinen pituus on 75–90 cm. Kyy taas täysikasvuisenakin hieman lyhyempi ja paksumpi. Kyyn tyypillinen pituus on noin 60 cm. Molemmista lajeista on kuitenkin löydetty myös pidempiä yksilöitä.

Rantakäärmeellä on päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja sillä on niskatäplät. (Kuva: Adobe Stock)
Rantakäärmeellä on päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja sillä on niskatäplät. (Kuva: Adobe Stock)
Kyyn katse on pistävä, mikä johtuu silmäterästä. (Kuva: Adobe Stock)
Kyyn katse on pistävä, mikä johtuu silmäterästä. (Kuva: Adobe Stock)

Kyy on nykyään rauhoitettu

Kesäkuun alussa 2023 astui voimaan laki, jolla kyy rauhoitettiin eikä sitä saa enää perusteettomasti tappaa tai häiritä. Kyystä voi olla ihmisille hyötyä, sillä se syö jyrsijöitä, jotka puolestaan voivat levittää punkkeja. Suomessa kyitä elää melkein koko maassa. Ne eivät ole aggressiivisia, vaan pyrkivät väistämään ja pakenemaan ihmistä. Jos kyy puree, se tekee sen viimeisenä keinonaan. Vaikka Suomessa todetaan vuosittain noin 50–150 kyyn puremaa, on puremaan kuollut ihminen edellisen kerran viime vuosituhannella.

Rantakäärme on vaaraton hyötyeläin, joka on rauhoitettu eikä sitä saa tappaa. Se käytännössä luikkii liukkaasti karkuun ihmistä tai vaikkapa uteliasta lemmikkikoiraa.

Kuten kyy ja rantakäärme myös vaskitsa on rauhoitettu. Sisiliskon tapaan se pudottaa helposti häntänsä, jos kokee olevansa vaarassa.

Rantakäärme. (Kuva: Tero Ylikoski)
Rantakäärme. (Kuva: Tero Ylikoski)
Ohje

Ohje

Tyypilliset tuntomerkit

Kyy: Selässä sahalaitakuvio, joka ei mustassa yksilössä erotu. Punainen silmä. Viivamaisen ovaali musta pupilli.

Rantakäärme: Päälaella ja silmien takana suuria kilpimäisiä suomuja ja niskatäplät. Pyöreä musta pupilli, jota ympäröi kullankeltainen rengas.

On hyvä muistaa, että väristä ja kuvioista ei käärmettä aina voi tunnistaa. Luonnosta kun löytyy myös harvinaisia poikkeuksia. Oikeastaan silmä on käärmeen paras tuntomerkki. Käärmeen silmä on luometon ja nahan peitossa. Nahanluontivaiheessa silmien värissäkin saattaa olla poikkeuksia. Kannattaa siis aina olla vähän varuillaan kun kohtaa käärmeen.

Lähteet:
Luontoliiton Kevätseuranta
Suomen eläimet: 3. Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat.
WWF Suomi wwf.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
202312_83325.jpg
Viikon kysymys: Onko tämä paju?
Onkohan tämä paju? Mietin voiko sen kaataa.
14_P_77005.jpg
Paljon kysyttävää parvekekasvatuksesta
Miten saada parveke kukoistamaan ja mitkä kukat viihtyvät siellä? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20125_30660.jpg
Kevätruiskutus?
VarhaiskevätruiskutusVarhaiskevätruiskutus tehdään ennen silmujen puhkeamista tai niiden puhkeamisen aikaan maalis-huhtikuussa.Ruiskutus hävittää lehtikirvojen, omenakempin ja hedelmäpuupunkin talvehtimisasteita hedelmäpuista, marjapensaista sekä koristepuista ja -pensaista.Lue laimennusohjeet huolella; laimennusohjeet poikkeavat silmujen ollessa turpoamisvaiheessa / hiirenkorvilla.Ruiskuta suojasäällä; ei pakkasellaRuiskuta tyvestä latvaan asti tarkasti ja niin paljon, että neste valuu puusta.Esimerkkituotteet: Rapsiöljypohjainen Cooper Bio Kevätruiskute tai parafiiniöljypohjainen Kevätruiskute Neko
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
Piirretty lehtikompostori
Lisäpotkua kompostiin
Kokematon kompostoija kaipaa vinkkejä kompostoinnin tehostamiseen - eli miten saisi potkua kompostoitumiseen? Mitä komposti vaatii toimiakseen hyvin?Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton