• Etusivu
  • Piha

Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202112_74266.jpg

Kuva: Shutterstock

Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.

Tulevaisuudessa kaikki voivat viedä käytöstä poistetut tekstiilituotteensa erilliseen tekstiilin keräysastiaan. Päijät-Hämeen liiton rahoittamassa LAB-ammattikorkeakoulun, Salpakierto Oy:n ja Harjulan Setlementti ry:n Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -yhteistyöhankkeessa on jo aloitettu tekstiilin erilliskeräyksen suunnittelu.

– Se, miten ja missä tekstiiliä tarkalleen ottaen kerätään ja lajittelemaan, on vielä suunnittelun alla. Tekstiilien erilliskeräys luo joka tapauksessa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia", sanoo projektipäällikkö Carita Tanskanen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yleisesti poistotekstiilillä tarkoitetaan käytöstä poistettua tai käyttäjälleen tarpeettomaksi jäänyttä tekstiiliä, joka soveltuu vielä sellaisenaan uudelleenkäyttöön.

Tuleva tekstiilin erilliskeräys on tarkoitettu loppuun kuluneille ja rikkinäisille vaatteille sekä kodintekstiileille, jotka eivät sellaisenaan ole enää uudelleenkäyttökelpoisia. Homeiset tai likaiset sekä esimerkiksi tekstiilituholaisia sisältävät vaatteet ja kodintekstiilit lajitellaan edelleen polttokelpoiseen jätteeseen, kuten myös kierrätykseen kelpaamattomat laukut ja kengät.

Uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat tekstiilit tulee jatkossakin viedä vaatekierrätyslaatikkoon tai kirpputoreille.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jotta poistotekstiilin keräys onnistuu, on tärkeää saada alueen asukkaat innostumaan kierrättämisestä. Asukkaiden ohjaus ja neuvonta kierrätysasioissa näyttelee suurta roolia kierrätyksen onnistumisessa.

– Poistotekstiilin keräys tullaan aloittamaan Salpakierron toiminta-alueella viimeistään vuonna 2023 alueellisilla keräyspisteillä. Pyrimme suunnittelemaan keräyksen niin, että asukkaan on helppoa ja vaivatonta osallistua poistotekstiilin kierrätykseen, kertoo projekti-insinööri Linda Karlström hämäläisestä Salpakierrosta.

Materiaalien kierrätyksellä on iso merkitys kestävämmän yhteiskunnan luomisessa. Jotta materiaalit saataisiin pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään, tarvitaan kierrättämisen lisäksi sopivia käyttökohteita kierrätyksessä syntyvälle materiaalille.

Mukaan tarvitaan toimijoita, jotka ovat valmiita hyödyntämään kierrätysmateriaalia tuotteidensa raaka-aineena. Lopulta kerätystä poistotekstiilistä saadaan mekaanisen kierrätyksen avulla kierrätyskuitua, jota voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Lähde: LAB-ammattikorkeakoulun tiedote 20.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78547.jpg
Erikoisempia huonekasveja
Monen kukkakaupan ja puutarhamyymälän valikoimasta löytyy myös erikoisempia ja eksoottisempia huonekasveja. Selkeiden hoito-ohjeiden avulla kokemattomampikin viherpeukalo saa kasvit voimaan vehreästi. Kevättä odotellessa voi kotiaan uudistaa ja piristää myös iloisen värisillä ruukuilla.
Pihapolku on valaistu pienillä aurinkokennovaloilla
Kotipihan valaistus saa olla pehmeä
Valaistuksella on helppo luoda tunnelmaa rakennuksen ympäristöön. Esimerkiksi matalat valaisimet ja kohdevalot tuovat esiin rakennuksen ja puutarhan yksityiskohtia. Parhaimmillaan valaistus korostaa myös kasvillisuutta, ja vaatimatonkin kasvi saa uutta ryhtiä. Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, jolloin jo rakennusvaiheessa muiden sähkötöiden yhteydessä, voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit. Suunnittelussa voi apuna käyttää pihasuunnittelijaa tai asiaan erikoistunutta valaistussuunnittelijaa.
20206_65164.jpg
Juhannustaikoja ja -tekoja luonnon puolesta
Suomessa juhannuksen juhlintaan on kansanperinteissä kuulunut juhannustaiat. Nykyään usko taikuuteen on huomattavasti hiipunut. Kovin harva enää kokee kutsumusta juosta alasti nokkospuskan läpi tai saunan jälkeen yhdeksännen ojan kohdalle kurkkimaan, josko tuleva elämänkumppani siellä makoilisi.On sitten taikauskoa ja sulho taikka morsmaikku hakusessa tai ei, nyt on kuitenkin hyvä aika kirmata pelloille ja niityille kierimään ja keräämään Suomen luonnolle vastikään haitalliseksi ilmoitettuja kasveja.
20227_71466.jpg
Perinnekasvi: Maariankello
Maariankello (Campanula medium) on osa Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjaamme, jossa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja.
201910_2923.jpg
Sipulin suosio kasvaa
Päivittäinen sipulinsyönti hyväksiSipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Kversetiinin lähteinä sipulit ovat erinomaisia. Valkosipulin flavonoidi on nimeltään allisiini, ja se ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja tulehduksia. Punasipuli puolestaan saa värinsä antosyaaneista, jotka toimivat ihmisen elimistössä hyödyllisinä antioksidantteina.Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.
20115_26252.jpg
Prinsessan pilvilinna; millainen on lasten puutarha?
Mielikuvitukselle tilaaMuistatko lapsuudestasi, missä leikit parhaat leikkisi - millainen ympäristö tarjosi parhaimmat eväät mielikuvitukselle? Kuiskiko tuuli korvissasi, kun keinuit puun latvassa - rakensitko majasi luonnon helmassa?Pienimmät lapset kaipaavat isompien valvontaa, opastusta ja ohjausta, valmista ympäristöä leikkiä varten. Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin se ei useinkaan enää riitä. Leikkeihin tulee mukaan mielikuvitus; hiekkakasaan rakentuu koko maailma, metsästä tulee viidakko ja pihakivestä vuori! Kepit muuttuvat miekoiksi ja hevostallin seiniksi, kasvit ruuan aineksiksi. Lapset tarvitsevat itselleen ja mielikuvitukselleen tilaa toimia. Leikki-ikäiselle ei enää riitä parin neliön hiekkalaatikko ja pihakeinu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton