• Etusivu
  • Rakentaminen

Saako vielä ampua raketteja?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2022
201912_61701.jpg

Nykyään voimassa olevat rajoitteet eivät ole ehkäisseet silmävammoja täysin.

Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.

Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.

Lakialoitteessa luokkien F2 ja F3 raketit sisältävät kaikki taivaalle ammuttavat ilotulitteet, padat ja suihkut. Ennestään jo kiellettyjä ovat paukkupommit, pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit. Jäljelle olisivat jääneet jäisivät ainoastaan luokan F1 ilotulitteet, joihin kuuluvat tähtisädetikut, paukkuserpentiinit ja kakkusuihkut.

Kansalaisaloitteeseen sisältyvän täyskiellon talousvaliokunta katsoi olevan vaikutusarvioltaan suppea. Kielto olisi saattanut talousvaliokunnan mukaan edesauttaa pyrkimyksiä kiellon kiertämiseen, jolloin ilotulitteita olisi saatettu tilata naapurimaista tai ulkomaalaisista verkkokauposta. Lisäksi täyskielto voisi aiheuttaa myös lisääntynyttä laitonta kuluttajailotulitteiden määrää, kuin myös niiden laitonta käyttöä sekä hallussapitoa.

Voit lukea koko Talousvaliokunnan mietinnön tästä

Vain ammattilaisille

Lakiehdotuksen tavoitteena oli, että rakettien ampuminen jää vain ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisiksi lasketaan yritykset, joilla on TUKES:in myöntämä lupa järjestää ilotulitusnäytöksiä. Kuluttajille ei siis tämän jälkeen myytäisi enää taivaalle ammuttavia raketteja laisinkaan.

Useat tahot, kuten Lääkäriliitto, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, SEY Suomen eläinsuojelu ja monet muut ovat vuosien mittaan esittäneet pyyntöjä ilotulitteiden kieltämiseksi. Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastojen mukaan vuosi sitten, uudenvuoden aikaan 2022, sattui 20 silmävammaa ilotulitteesta.

Eläinsuojelujärjestöt ovat muistuttaneet joka vuosi eläimille ilotulitteista aiheutuvasta stressistä. Ilotulitteista eivät kärsi vain kotieläimet ja lemmikit, vaan myös luonnoneläimet, jotka voivat vauhkoontuessaan esimerkiksi juosta ajotielle. Paloviranomaiset ovat olleet huolissaan ilotulitteista aiheutuneista tulipaloista. Rakennuspalojen ja muiden tulipalojen vahingot ovat mitattavissa miljoonissa. Rakettien kieltämisellä jäisi moni vahinko ja onnettomuus tulematta.

Tyypillisimmin palavat etenkin roskikset

Pelastusopiston Pronto-rekisterin tietojen mukaan viime vuodenvaihteessa pelastuslaitoksen ympäri Suomen saivat yhteensä noin 80 hälytystä tulipaloista, joiden syttymissyyksi arvioitiin ilotulite. Määrällisesti paloja oli vähemmän kuin edellisessä vuodenvaihteessa. Eniten hälytyksiä aiheuttivat palavat roskikset.

Info

Info

– Raketteja ei saa jättää ympäristöön, vaan roskat tulee viedä viimeistään seuraavana päivänä roskiin. Jos roskat on tarve siivota heti, kastelu on hyvä tapa varmistaa, ettei esimerkiksi ilotulitepata jää kytemään.

– Rakettiroskat saa laittaa vasta jäähtyneinä jäteastiaan, jotta ne eivät pääse kuumina sytyttämään ympärillä olevia roskia tai rakenteita.

– Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ohjeistaa odottamaan vähintään kymmenen minuuttia laukaisuyrityksen jälkeen, ennen kuin ilotulitteelle tekee mitään. Sitten sen voi upottaa esimerkiksi vesiämpäriin, mikä tekee sen vaarattomaksi. Suutaria ei saa yrittää sytyttää uudestaan.

Lähde: Lähi Tapiolan tiedote, Palopäällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta

Paukuttele turvallisesti

Ilotulitteiden ampuminen on siis edelleen tiettyjen sääntöjen puitteissa sallittua. Muista kuitenkin olla varovainen ja noudattaa turvallisuussääntöjä. Muista myös, että olet vastuussa seurauksista tilanteesta riippumatta. Olemme koonneet hyvät ohjeet rakettien ampumiseen artikkeliin "Pian pamahtaa!"

Ilotulitus on sallittua ainoastaan alkaen uudenvuodenaattona klo 18.00 ja päättyen uudenvuodenpäivänä klo 02.00. KIITOS KUN ILOTULITAT VASTUULLISESTI!

201912_61702.jpg
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Lähde: TUKES
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.
20232_80935.jpg
Viirivehka (Spathiphyllum)
Viirivehka (Spathiphyllum) on kestävä ja viehkeä huonekasvi, joka sopii hyvin vihersisustamiseen. Kaupoissa on tarjolla noin 30–45 senttiä korkeaksi kasvavaa pikkuviirivehkaa (S. floribundum) ja komeaviirivehkan (S. Floribundum-ryhmä) lajikkeita. Huonekasveiksi on jalostettu monia erikokosia lajikkeita; komeaviirivehkan lajikkeista ainakin 'Clevelandii' ja Isoviirivehka 'Mauna Loa' kasvavat yli puolimetrisiksi.
202110_73159.jpg
Luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristövaikutusten arviointia
Uudenkaupungin Kalantiin suunnitellaan maamme suurinta aurikovoimalan tuotantoaluetta. Luonnonsuojeluliitto kannattaa aurinkovoimaa, mutta on esittänyt Varsinais-Suomen ely-keskukselle ympäristövaikutusten arvioinnin tekemistä Kalannin-hankkeesta. Liitto katsoo, että hankkeen vaikutusten arviointi ja kansalaisten kuuleminen on nyt ollut riittämätöntä.
20065_91.jpg
Perennojen talvisuojaus
Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!
200810_13548.jpg
Pihasuunnittelu aloitetaan jo rakentamisen alkumetreillä
Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, tuntuu rahanmeno täysin kohtuulliselta. Ja suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin: Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa sekä maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä tontilla jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva, upea kallio tai kaunis kuusiryhmä voivat jopa sanella rakennusten sijoittelua.
202211_80037.jpg
Araukaria, tutummin huonekuusi
Kapteeni James Cook löysi pitsimäisillä viuhkaversoilla koreilevan kaunottaren Tyynen valtameren alueelta, Norfolkin ja Philipin saarilta, vuoden 1775 tienoilla. Ainavihannan havupuun lehdet ovat neulasmaiset ja oksat kasvavat säännöllisinä kiehkuroina. Araucaria-suku käsittää 18 lajia, joista suurimmalla osalla oksat muodostavat selviä kerroksia. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri kasveissa ja araukaria kukkii vasta hyvin suurikokoisena. Luonnossa araukaria kasvaa jopa 70 m korkeaksi puuksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle 1,5 metriseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton