• Etusivu
  • Kasvillisuus

Salaattibaarista pöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_43990.jpg

Vasta poimittu ´Signorella´

Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta...

...ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!

Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014

Kuvat Hanna Marttinen ja Kekkilä

Salaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.

Tutustu eri salaatityyppeihin!

Rucolat ja vuonankaali antavat maukasta lisäpotkua salaatteihin jo alkukesällä. Keskikesällä nautitaan kerä- ja sidesalaateista. Loppukesästä ja pitkälle syksyyn voidaan kerätä myöhemmin kylvettyjä aasialaisia salaattivihanneksia, friséetä ja sikuria. Ne sietävät hiukan pakkastakin. Aasialaiset salaattivihannekset sopivat myös alkukesään, mutta Suomen keskikesä on niille jopa liian lämmin. Ne venähtävät pitkiksi ja menettävät hyvän makunsa. Kesäisen salaatin mausteeksi käyvät tuoreet yrtit kuten tilli, persilja, minttu ja basilika.

Lue lisää yrteistä

Keräsalaatti ´Batavia Canasta´
Keräsalaatti ´Batavia Canasta´
Sidesalaatti ´Chartnell´
Sidesalaatti ´Chartnell´

Omassa salaattibaarissa ei tarvitse kantaa huolta pölystä ja ilmansaasteista, kunhan viljelet puhtaassa mullassa ja huuhtelet pois sateen piiskaaman mullan ennen käyttöä. Loppukaudesta etanat saattavat löytää salaattipenkin, joten napsi ne heti nähdessäsi pois.

Salaatit kasvavat erinomaisesti parvekelaatikossa tai ruukussakin. Liikakastelun välttämiseksi ruukun pohjassa pitää olla reikä tai astian pohjalla salaojitus. Toisaalta riittävä kastelu on tärkeää, koska laatikkokasvit eivät saa vettä maasta. Altakastelulaatikko helpottaa urakkaa. Salaatin istutukseen riittää 20 senttiä syvä astia. Periaatteessa astiaksi sopii niin saviruukku, vanha kattila kuin muovilla vuorattu pajukorikin.

Jäävuorisalaatti ´Frisée de Beauregard´
Jäävuorisalaatti ´Frisée de Beauregard´
Romaine-salaatti ´Ovired´
Romaine-salaatti ´Ovired´

Muheva alusta

Mullan laadussa ei kannata pihdata, jotta et saa salaattipenkkiisi sitkeitä juuririkkaruohoja. Voit tehdä itse sekoituksen hiekkapitoisesta kaupan kukka- tai puutarhamullasta ja turpeesta. Parvekeviljelyyn sopii myös parvekemulta. Mustaa multaa voi laittaa ruukun pohjalle terästykseksi, mutta sellaisenaan se on turhan vahvaa esimerkiksi yrteille. Laatikkoviljelyssä multaan kannattaa jo istutusvaiheessa sekoittaa vermikuliittia. Se pidentää kasteluväliä.

Keskustelupalstalla paljon juttua myös hyötytarhasta

Kasvikortistossa tietoa vihanneksista ja juureksista

Huomio

Huomio

Näin onnistut!

  • Kylvä salaatit ulos kokopenkkiin tai viljelylaatikkoon maan lämmettyä tai esikasvata sisällä. Peitä siemenet kevyesti. l
  • Salaatti viihtyy auringossa, mutta sietää myös hiukan varjoa. Salaatin kasvupaikalle pitäisi paistaa viisi, kuusi tuntia päivässä.
  • Maan tulee olla kohtuullisen ravinteikasta ja kosteutta pitävää. Kastelu on tärkeää, jos sää tai maaperä eivät ole suotuisia.
  • Salaatti itää melko viileässä. Keskikesällä esikasvatettavalle kylvölle voit antaa muutaman vuorokauden kylmäkäsittelyn jääkaapissa.
  • Viiden sentin mittaiset taimet istutetaan ulos vähintään 15 senttimetrin välein, jos haluat kauniita keriä. Kastele reilusti.
  • Kylvö kannattaa toistaa joka toinen viikko, mikäli toivot saavasi oman maan salaattia tasaisesti koko kesän.
  • Kylvä loppukesästä sikuria ja aasialaisia lehtivihanneksia kuten sareptansinappia, japaninkaalia eli mitsunaa ja pak choita
Mangoldia lavassa
Mangoldia lavassa
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202110_72957.jpg
Syksyn seurusteluruokaa salaateista
Tukevalehtinen roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti, vihreät ja punaiset lollo-salaatit ja erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat syyskauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia.
202210_79888.jpg
Miksi krookus ei kuki? Asiantuntija vastaa
Krookukset on istutettu ohjeiden mukaisesti 4 cm syvyyteen aurinkoiseen, multavaan, läpäisevään paikkaan, mutta ne kyllä versovat heti lumien lähdettyä, eivät kuitenkaan puhkea kukkaan. Mukulat eivät ole tiheässä ja osa on istutettu toissa syksynä, osa viime syksynä. Mikä mahtaa olla syynä, kun ei kuki?
20_P_56146.jpg
Huussista ravinteet kiertoon
Mökin huussista saisi tuhtia tavaraa - mutta miten siitä tekisi "puutarhakelpoista"?Ulkokäymälästä eli huussista kertyy tosiaan lannoitteeksi kelpaavaa tavaraa. Sitä pitää kuitenkin kompostoida vähintään vuoden verran ennen käyttämistä puutarhassa. Voit sekoittaa tätä ainesta mainiosti suljetussa kompostorissa (etteivät ravinteet huuhtoudu sadeveden mukana) olevaan puutarhajätteeseen. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Kompostoimalla käymäläjätteesi ja käyttämällä sitä lannoitteena ja maanparannusaineena saat palautettua ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun!
20217_71510.jpg
Luonnonsuojeluliiton vieraslajitalkootoiminta laajenee
Luonnonsuojeluliitto järjestää kaikille avoimia haitallisen vieraskasvilaji jättipalsamin kitkentätalkoita jo kolmatta kesää Jyväskylän, Mikkelin, Kuopion ja Lappeenrannan alueella. Moneen talkookohteeseen on mahdollista mennä kitkemään jättipalsamia myös osana Soolotalkoot-kesäkampanjaa, joka mahdollistaa vieraslajityöhön osallistumisen järjestettyjen tapahtumien lisäksi omalla ajalla.
20118_27577.jpg
Näyttävät nauhukset <i>(Ligularia)</i>
Keltakukkaiset nauhukset ovat loppukesän näyttävimpiä perennoja – kuin pieniä aurinkoja syksyisessä puutarhassa. Ne houkuttelevat kukkiinsa runsaasti päiväperhosia sekä kaikenlaisia pörriäisiä ja kurottautuvat jopa yli kahden metrin korkeudelle.Vaikka nauhukset ovat erityisesti kukinta-aikaan upeita, niin suuri ja rehevä lehdistö on monelle multasormelle se tärkein syy niiden kasvattamiseen. Lehtien väri voi nimittäin olla muusta puutarhasta poikkeavasti hyvin tumma vihreä tai jopa punainen. Lehtiruoti ja kukkavarret voivat olla vaikkapa violetit. Nauhukset ovat helppohoitoisia ja voimakaskasvuisia perennoja, jotka piristävät puutarhaa kukinnallaan heinäkuusta syyskuuhun.Nauhukset Kasvikortistossa
20237_82603.jpg
Viikon kysymys: Mikä valeangervo tämä on?
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton