• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien istuttaminen vaatii hieman suunnittelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2018
20088_12354.jpg

Kevään ensimmäiset sipulikukat saavat kotipuutarhurin helposti suorastaan hullaantumaan kevään tulosta. Miten malttamattomana kiertelemmekään keväisin etsimässä uusia väriläikkiä lumen ja nuutuneen nurmikon keskeltä tai ränsistyneiden perennapenkkien uumenista ja pensaiden tyveltä. Nuo puhtaan ilon hetket kannattaa kaivaa mielen naftaliinista jo nyt syksyn koittaessa. Tuo hullaantuminen jää nimittäin kokematta, jollei tartu toimeen ajoissa. Nyt on oikea aika aloittaa sipulikukkaistutusten ja ensi kevään kukkaloiston suunnittelu.

Panostamalla pihan kaikkein lämpimimmän paikan löytämiseen saa kokea tuon keväisen nautinnon mahdollisimman varhain: mitä lämpimämpi ja suojaisampi paikka, sitä aikaisempi kukinta. Talon eteläseinusta ja kivien kehystämä kohopenkki ovat parhaita valintoja. Tummat kivet keräävät auringon lämpöä ja sulattavat lumen ja maan nopeasti. Jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi kukinnasta, kannattaa miettiä myös sisäänkäynnin ja keskeisten kulkuväylien reunustamista sipulikukilla. Jos kulkuväylien tuntumassa ei ole sopivaa istutuspaikkaa, on syytä pohtia ruukkuistutusten mahdollisuutta.

Kukan koreus ja korkeus ovat tärkeitä istutuspaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä. Matalan kasvin kukintaa ei sovi hukata korkeampien kasvien taakse. Yksittäisen kukan kauneus taas voi jäädä huomaamatta, jos kukkia on massoittain.

Sipulikukat ovat tietysti näyttäviä isoina ryhminä, mutta kyllä muutamalla pienemmällä, hyvin harkitulla kokonaisuudellakin saa aikaan näyttävää jälkeä. Esimerkiksi muutamat ylväät, puhtaanvalkoiset tulppaanit voivat kohottaa koko etupihan ryhtiä. Ja kuinka hienosti ne loistavat vielä iltamyöhäänkin... Yksinkertaisesti: kaunista.

Sipulikukat sopivat monenlaiseen seuraan

Sipulikukilla saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden kuten pensashanhikin ja syyshortensian ympärille. Ne sopivat myös myöhään nousevien perennojen joukkoon kevättä kirkastamaan. Tummat havut taas toimivat hienona taustana hehkeille väreille. Japaninkirsikan kukinta yhdistettynä narsissien tai parvitulppaanien kukintaan on kaunista katseltavaa.

Esimerkiksi kuunliljojen (Hosta), jättipoimulehtien (Alchemilla mollis) ja päivänliljojen (Hemerocallis) lehtevät kasvustot peittävät armeliaasti kuihtuvat sipulikukkien lehdet. Aikaisemmin kukkivat sipulikukat sopivat mm. valkotäpläimikän (Pulmonaria saccharata) seuralaiseksi.

Sipulikukkia voi istuttaa nurmikollekin, mutta keväällä kukkien lakastuttua on maltettava antaa vielä lehtienkin lakastua rauhassa, vaikka tekisikin mieli katkaista lehdet nurmikkoa leikatessa. Näin sipulit saavat ravinteita talteen seuraavan kesään kukintaa varten.

20088_12384.jpg

Istutusoppia

Sipulikukkien istutusaika on syksyllä. Hyasintit ja narsissien sipulit istutetaan syyskuussa. Tulppaanit ja pienet sipulikukat ehtivät vielä lokakuussakin. Krookuksilla saattaa esiintyä kukintahäiriöitä myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, joten hyvän juurtumisen varmistamiseksi nekin on hyvä istuttaa jo syyskuussa.

Sipulit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Istutusmultaan ei tarvitse sekoittaa lannoitteita, sillä ensimmäisenä vuonna sipulikukat kukkivat sipuliin varastoimansa ravinnon turvin. Sopiva istutussyvyys on 2-3 kertaa sipulin koko. Mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sitä näyttävämmän ryhmästä saa.

Narsissit voi istuttaa 10-15 sentin välein, tulppaanit 10 cm ja pikkusipulit 5 cm välein. Syksyllä maa on yleensä niin kosteaa, ettei ole tarvetta kastella. Jos istuttaa sipulit esim. räystään alle, voi juurtumisen edistämiseksi kastelu olla tarpeen. Jos joku kasvi näyttää kasvavan pihassa väärässä paikassa, voi sen siirtää uuteen paikkaan kasvin siirtyessä lepotilaan. Juuripaakku kaivetaan ylös mahdollisimman suurena ja pyritään siirtämään kokonaisena uuteen paikkaan.

Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin!

20088_12385.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200910_19114.jpg
Astiataimet sopivat syysistutukseen
Yöt ovat jo viilenneet ja syksyiset tuulet puhaltelevat, mutta syysistutuskausi jatkuu niin kauan kuin maa on sula.Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin. Maa on siis lämmin vielä pitkään ja myös syksyn kosteus helpottaa taimien juurtumista ja kasvuunlähtöä. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä ja valon lisääntyessä sekä hyödyntävät mainiosti kevätkosteuden.
202310_83235.jpg
Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun
Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.
20241_83391.jpg
Kevättyöt pihassa, puutarhassa - ja parvekkeella
Lisääntynyt auringonpaiste ja lämpenevät ilmat paljastavat usein talven jäljiltä karun näyn: sulamisvedet makaavat kulkureiteillä (jotka jäätyvät öisin luistinradoiksi), hiekoitussora on levinnyt nurmikoille, aurauslumi ja lumikasoilla kiipeilleet lapset ovat katkoneet istutuksia ja parvekkeen lasitkin ovat pesun tarpeessa. Kevään edistyessä paljastuvat myös pakkasvauriot ja nurmikon kunto.
202111_73528.jpg
Koska on paras ajankohta vadelmapensaan lyhennysleikkaukselle?
Mihin vuodenaikaan olisi järkevää lyhentää jo loppusyksystä 3‒4 metriseksi venähtäneitä vadelmapensaita? Jos leikkaan syksyllä, ne venähtävät ylipitkiksi taas alkukesästä. Minua myös askarruttaa leikkausajankohdan vaikutus kasvin hyvinvointiin tai satoisuuteen.(Poistan vanhat satoa tuottaneet varret vasta, kun lehdet ovat varisseet maahan. Joskus olen katkonut vanhoja varsia talvellakin, ettei kevääksi jäisi niin paljon puutarhatöitä. Onko tällä vanhojen varsien poistoajankohdalla jotain vaikutusta?)
Nainen juurruttaa pistokasta
Pistokkaita juurruttamaan
Useita huonekasveja saa helposti lisättyä pistokkaista. Jotkut kasvit juurtuvat paremmin pehmeistä versoista, toiset taas puutuneista. Periaatteessa kasvin kaikki osat sopivat pistokkaiksi: lehdet ja lehtiruodot, versot, varret ja jopa vahvat juuretkin. Paras aika pistokkaiden juurrutukseen on varhaiskevät ja -kesä, vaikka monia voikin juurruttaa miltei koko vuoden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton