• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee se itse - Havuköynnös

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.11.2022
201911_61250.jpg

Havuköynnös, havukranssi tai havuseppele - kaikki ovat kauniita jouluksi!

Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakin

Itse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.
Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!

Tarvikkeet: havuja, oksasakset, karheaa narua ja sidontaan sopivaa metallilankaa. Neulasten pistot saattavat ärsyttää, joten käsineitä kannattaa käyttää.

200611_1555.jpg

Valitse kauneimmat havut

Tavallinen metsäkuusi, erilaiset jalokuuset (pihdat) tai serbiankuusi sopivat tarkoitukseen erinomaisesti. Myös männystä ja katajasta voi sitoa persoonallisen köynnöksen. Materiaalin kanssa ei kannata pihtailla: mitä enemmän havua, sitä runsaampi ja komeampi köynnöksestä tulee. Havujen on oltava vihreitä, terveitä ja tuuheita.

VINKKI: Jalokuusen eli pihdan oksissa säilyvät neulaset pidempään kuin tavallisessa kuusessa ja ne ovat pehmeämpiä käsiteltäviäkin.

Köynnöksen sitominen

Päätä ensin, kuinka pitkän köynnöksen haluat tehdä - ja leikkaa narusta sen mittainen pätkä. Jos naru on ohutta, sido se moninkerroin metallilangan avulla.

Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.

Katko havut noin 20 cm pätkiksi; jos havut ovat liian pitkiä, niin köynnöksestä ei saa taipuisaa. Tee noin viiden havun kimppuja, jotka sidot metallilangalla.

Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille. Ensimmäinen kimppu asetetaan narun päähän latva ulospäin. Kimpun tyven ympärille kietaistaan metallilankaa muutama tiukka kierros ja uusi kimppu laitetaan edellisen päälle niin, että sen "latva" peittää edellisen kimpun sidotun tyven. Näin jatketaan, kunnes koko köynnös on valmis.

Kiinnitä havuköynnös hyvin

Köynnöksen voi esimerkiksi kiertää pylvään ympärille, ripustaa räystääseen tai sisääntulon yläpuolelle - tai sillä voi kehystää ikkunaa. Köynnökseen voi myös kietoa ulkokäyttöön sopivan lamppusarjan. Kiinnitä köynnös huolellisesti, ettei se pääse putoamaan talvituulten tuiverruksessa.

Havuista saat myös muita koristeita

Havunippuja voit käyttää myös erilaisten seppelten, kranssien tai havupallojen tekemiseen. Kranssia varten kietaiset vaikka pajusta tai koivunoksista pohjan; kiedot oksia lomittain ympyrän muotoon ja vahvistat rautalangalla. Tee rautalangasta myös ripustuslenkki ennen havunippujen kiinnittämistä. Mielikuvitus peliin ja persoonallinen koriste on pian valmis - vaikka lahjaksi!

Tee Se Itse -palstalta löydät lisää ohjeita kaikenlaiseen nikkarointiin ja rakentamiseen.
Kirjoita kommentti -laatikkoon voit täydentää tämän artikkelin ohjeita tai kertoa omista ideoistasi!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_62396.jpg
Helmikuun vinkit
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan monilla paikkakunnilla, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista (he, joilla lunta on) – eikä unohdeta ruokkia pikkulintujakaan.
20235_81969.jpg
Happaman maan maanpeitekasveja? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut havuja, rodoja sekä höyhenpensaan ja tarkoitus on peittää pinta hakkeella. Haluaisin kuitenkin jotain aluskasvia. Onko tiarella liian hento hakkeen sekaan?
202310_45587.jpg
Kaktukset viehättävät piikeistään huolimatta
Kaktussukuja löytyy jopa 150 ja niistä tuhansia lajeja sekä lajikkeita. Alun perin kaikki kaktukset ovat kotoisin Amerikasta. Kaktukset ovat monivuotisia mehikasveja. Suurimmalla osalla lehdet ovat muuntuneet piikeiksi, kukat ovat heleän värisiä ja suuria. Kaktukset voidaan jakaa kahteen ryhmään: aavikkokaktuksiin ja sademetsissä asuviin lajeihin.
20201_62050.jpg
Kasvien tehoaineet kevään mörköjä vastaan
Valokuvissa kevät näyttää aina kauniilta ja lämpimältä - varastojen perältä kaivetaan kesämekot, polkupyörä ja poljetaan piknikille puistoon, jossa kukat kukkivat jo täydessä loistossaan. Meille suomalaisille kevät ei ole kuitenkaan aina ihan tätä. Välillä on lunta ja välillä taas ei. No, siinä välissä on vettä. Ja loskaa. Toki ne kukat ja muut kasvit sieltä alkavat aikanaan kurkkimaan, ja linnut palaavat lopulta hermolomiltaan. Harmittavan usein tämä kaikki menee kuitenkin melkoisen lähelle kesää, jolloin suurin osa keväästä on monelle melkoisen harmaata ja ilotonta. Tutkitusti suomalaiset ovatkin keväisin onnettomimmillaan.
20232_69334.jpg
Kaunis ja toimiva piha
Kompostointialue on tärkeä osa toimivaa puutarhaa. Alueen ei tarvitse olla pihan perimmäisin ja pimein nurkka – maatuvien jätteiden viimeinen leposija, vaan siitä voi luoda juuri omaan puutarhaan sopivan monikäyttöisen, toimivan ja jopa ihanan ja virkistävän sopukan.Itse kompostoimiseen voi luontosieluinen jopa hullaantua niin, että kevään merkiksi lintujen laulun lisäksi muodostuu Pikakompostorista talven aikana tulleen mustan aarteen levittäminen puiden ja pensaiden juurelle. Tunne siitä, että saa palauttaa jotain takaisin luontoon ja levittää "omatekemää" kompostimultaa on riemastuttava!
20223_77102.jpg
Hoida puutyöt tehokkaasti sähkösahalla
Pihan puusavotta on tunnetusti työlästä hommaa. Jo yksittäisen puun kaataminen tietää paljon oksien karsimista ja rungon sahaamista pätkiksi. Perinteisesti saha laulaa, paitsi että työt voi nykyään tehdä hiljaisemminkin. Sähkökäyttöisellä UniversalChain-sahalla hoituvat sahaustyöt miellyttävästi ja tehokkaasti ilman polttomoottorin katkua ja pärinää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton