• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tuhoja puutarhassa - onko mitään tehtävissä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2011
20_P_56109.jpg

Lumen alta paljastui ikävä yllätys; kasvien oksia oli kaluttu puhtaaksi, hedelmäpuun taimia ja pensaita latvottu sekä puiden runkoja syöty!

Talven korkeat lumikinokset mahdollistivat sen, että jänikset pääsivät syömään hedelmäpuiden ja muiden lehtipuiden taimia ja runkoja suojaustenkin yläpuolelta. Lisäksi niille ovat maistuneet erityisesti norjanangervot, jotka voitu latvoa hyvinkin huolellisesti. Lisäksi tuhojaan ovat lumihangen alla tehneet myös myyrät, joiden jäljiltä on puun tyvet paljaina (peltomyyrä) ja juuria katkottu (vesimyyrä). Monilla paikoilla myös hiiret ovat tehneet tuhojaan; maanpeitehavut ja keijuangervot on pikkuruisilla hampailla kaluttu puhtaaksi.

Voiko näitä syötyjä kasveja vielä pelastaa?

Kasvien tulevaisuus riippuu pitkälti tuhojen laajuudesta sekä kasvilajista. Norjanangervot esimerkiksi eivät esimerkiksi kärsi latvonnasta yhtään; tuuheutuvat vain entisestään. Nuorista puuntaimistakin saadaan vielä kasvatettua kunnon puut, vaikka jäljelle olisi jäänyt vain piiska; kasvatustyössä on vain palattava pari vuotta taaksepäin. Taimelle annetaan kasvaa uusi latva sekä sopivat oksat ohjaamalla kasvua tarvittaessa tukemalla ja hoitoleikkaamalla.

Hyvin voineella kasvilla voi olla myös voimia korjata itse tuhoeläinten aiheuttamat vauriot, mikäli neste pääsee vielä edes osittain virtaamaan jäljelle jääneen, ehjän kuorenosan kautta. Puita voi pyrkiä auttamaan käsittelemällä syöty kohta haavanhoitoaineella, jotta yksilö välttyisi ylimääräisiltä tautirasituksilta. Koristepensaita voi myös harventaa ja versoja lyhentää, jotta vähäisemmät voimat riittäisivät paremmin jäljelle jääville silmuille. Nämä kasvit voivat vaatia muutaman vuoden ajan erityistä huolenpitoa.

Vaikeammaksi tehtävä käy, mikäli puun runko tai kasvin versot on syöty kokonaan. Koristepensaat voi tarvittaessa leikata alas ja antaa juuriston aloittaa kasvatustyö alusta. Havukasvien kohdalla tilanne on kuitenkin melko toivoton, sillä vanhasta kasvinosasta tai juuristosta ei enää uusia silmuja kasva. Esimerkiksi jänikset voivat syödä havukasvien päätesilmut ja uuden verson osat kokonaan myös isommista vuorimännyistä, katajista ja tuijista. Mikäli jäljelle on kuitenkin jäänyt edes hieman uutta versoa, niin kasvu voi käynnistyä uudelleen. Jäljelle jäänyt osa kannattaa siistiä, peittää varjostuskankaalla kuivumisen estämiseksi ja odottaa.

Paljaaksi kalutun hedelmäpuun voi myös onnistua pelastamaan, mikäli maan rajassa olevan jalonnuskohdan yläpuolelta on uutta kasvua tulossa. Tällöin puun jalo-osa on säilynyt ja tuleva kasvu on puuhun vartettua lajiketta – eikä maanalalaista perusrunkoa. Jos uusi kasvu tulee perusrungosta, niin sen lajikkeesta ei voi hedelmäpuiden kohdalla olla varma. Mikäli puu on omajuurinen, niin uusi verso on aina samaa kasvilajiketta. Uudesta versosta kasvatetaan hoitoleikkaamalla uusi, emoyksilön kaltainen puuyksilö.

Vesimyyrän jäljiltä saattaa nuorempien puiden juuristo olla heikossa kunnossa; taimi voi olla kiinni enää muutamalla juurella tai sen juuristo voi olla jopa syöty kokonaan. Juuretonta taimea ei voi enää pelastaa, mutta osittain maassa olevan kenties kyllä. Tue tällainen yksilö huolella ja harvenna latvus mahdollisimman pieneksi, niin kasvi saattaa jaksaa kasvattaa uusia juuria ja versoja.

Jyrsijöiden pahoin tärvelemä puu tai pensas voidaan myös yrittää pelastaa varttamalla. Tällöin runkoon tehdään t:n muotoinen viilto, johon asetetaan ensimmäisen vuoden verso. Versot leikataan alapäästään vinoksi ja kiinnitetään huolella t-viillon sisään. Kiinnittymiskohta kannattaa sitoa tiukasti yhteenkasvamisen ajaksi. Tästä tehty muunnos on puolestaan sillastaminen, jossa verso asetetaan sekä yläpäästään että alapäästään kiinni viiltoihin – sillaksi vahingoittuneen osan yli. Nämä ovat kuitenkin melko vaativia toimenpiteitä, eivätkä aina onnistu ammattilaiseltakaan.

Jänikset, myyrät ja hiiret – joskus jopa hirvet ja peurat – saattavat aiheuttaa kotipuutarhassa melkoista tuhoa. Tähän kannattaa varautua suojaamalla riskialttiit kasvit huolellisesti kasvukauden loppupuolella. Erilaiset suojaverkot, spiraalit ja vaikka tuhoeläinten nenään epämiellyttävältä tuoksuvat tuomenoksat auttavat kasvien suojaamisessa. Lisäksi kannattaa talvella huolehtia lumihangen tiivistämisestä kasvien ympäriltä. Mikäli vahinko on kuitenkin päässyt tapahtumaan, niin onneksi kasvien toipumiskyky ja kasvunvoima auttavat kotipuutarhuria usein pelastamaan vahingoittuneet yksilönsä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
202211_79924.jpg
Minkä puun taimi tämä on? Asiantuntija vastaa
Vanhan remontissa olevan talon pihalta, vanhasta kukkapenkistä, kaivoin tämän puun taimen ennen kaivinkoneen tuloa. En tunnista millään mikä tämä on. Tätä samaa oli pieni vieressä. Missään muualla pihalla en tätä nähnyt. Pajuhan leviää nopeasti. Lehdet näyttävät pajun lehdiltä, mutta puu minusta ei näytä pajulle. Jouduin latvomaan sen, että se saa voimaa juurtumiseen. Aivan kuin jokin hedelmäpuu. Vai olenko kepittänyt pajun arvopaikalle kukkapenkkiin?
Piirretty lehtikompostori
Lisäpotkua kompostiin
Kokematon kompostoija kaipaa vinkkejä kompostoinnin tehostamiseen - eli miten saisi potkua kompostoitumiseen? Mitä komposti vaatii toimiakseen hyvin?Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
202110_72805.jpg
Heijastinliivin käyttö voi pelastaa henkesi syyspimeällä
Heijastinliivien heijastavuus todettiin hyväksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vuonna 2021 teettämissä testeissä. Iltojen pimetessä heijastinliivi antaa sinulle hyvän turvan lenkkeillessäsi tai pyöräillessäsi. Muista myös pukea heijastinliivi lapselle tai lemmikille. Heijastinliivi voi pelastaa sinun tai läheisesi hengen liikenteessä.
20165_46589.jpg
Käytä kyllästettyä puuta oikein - älä vaaranna terveyttäsi
Älä vaaranna terveyttäsi ja kuormita ympäristöä kemikaaleillaTurvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote. Julkaistu: 20.05.2016
202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton