• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20083_9276.jpg

Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.

Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.

Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.

Rajoituksia EU:n ulkopuolisesta Euroopasta tuotaville ruukkuorkideoille

Matkustaja saa tuoda tuliaisina leikko-orkideoja Euroopan alueelta EU:n ulkopuolisista maista ilman rajoituksia. Ruukkuorkideojen tuontimäärää on kuitenkin rajoitettu siten, että omaan käyttöön saa tuoda viisi sisätiloissa kasvatettavaa ruukkuorkideaa ja toiset viisi ulos istutettavaksi. Suurempia orkideamääriä tuotaessa kasveilla on oltava terveystodistus.

Euroopan ulkopuolelta tuotaessa oltava aina kasvien terveystodistus

Merkittävin orkideoiden mukana kulkeutuva ja vaaralliseksi luokiteltu kasvintuhooja on palmuripsiäinen. Sitä ei esiinny Euroopan alueella, mutta se on yleinen mm. Itä-Aasiassa ja Väli-Amerikassa.

Kasvintuhoojariskin vuoksi matkustajien Euroopan ulkopuolisista maista tuomia tuliaiskukkia koskevat tietyt tuontiehdot. Kaikilla leikko- ja ruukkuorkideoilla, myös siemenestä tai solukoista lisätyillä, steriileissä olosuhteissa viljellyillä, on oltava terveystodistus.

Kasvien terveystodistus on maksullinen asiakirja

Useimmilla Euroopan unioniin kuulumattomista maista tuotavilla kasveilla pitää olla lähtömaan kasvinsuojeluviranomaisen myöntämä kansainvälinen kasvien terveystodistus.

Terveystodistus (Phytosanitary certificate) on maksullinen asiakirja, jolla todistetaan kasvien olevan puhtaita kasvitaudeista ja tuholaisista. Terveystodistuksen myöntää lähtömaan viranomainen tietyt ehdot täyttävälle kasvierälle. Terveystodistus annetaan aikaisintaan 14 vuorokautta ennen maastavientiä, muuten se katsotaan vanhentuneeksi. Terveystodistusta vaativat kasvit myös tarkastetaan, kun ne tuodaan Suomeen.

Ennen maahantuontia kannattaa selvittää myös, mitä orkideoja koskevia CITES-vaatimuksia on. CITES-vaatimuksilla (Convention on international trade in endangered species of wild flora and fauna) suojellaan uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Suomessa CITES-asioista vastaa Suomen ympäristökeskus.

Ei maa-ainesta EU:n ulkopuolisista maista

Tuotaessa orkideoja EU:n ulkopuolelta kasvualustana ei saa olla maa-ainesta kasvintuhoojariskin vuoksi. Kasvit voivat olla paljasjuurisia tai kasvaa joko epäorgaanisessa kasvualustassa (esimerkiksi kivivilla, ravinnehyytelö) tai turpeessa.

Tuontitarkastus tilattava etukäteen

Mikäli tuliaisorkidean maahantuomiseksi vaaditaan kasvinterveystodistus, kasvit täytyy tarkastaa Suomeen saavuttaessa. Matkustajan on tilattava tämä maksullinen kasvintarkastus etukäteen. Tulli perii kasvintarkastusmaksun jokaisesta erillisellä terveystodistuksella tuotavasta erästä. Alin kasvintarkastusmaksu on tällä hetkellä 52 €.

Kasvintarkastuksen voi tilata Eviran kautta puhelinnumerosta 02077 25125, arkisin 8-16.15. Eviran ja TE-keskusten tarkastajat tarkastavat kasvit alla mainituilla paikkakunnilla tullialueella arkisin kello 8-16.15.

Lentokoneella tultaessa kasvinterveystodistusta vaativat orkideat tarkistetaan Tampereen, Turun tai Vantaan lentoasemien tullitoimipisteissä.

Laivalla Suomeen saavuttaessa kasvintarkastus voidaan tehdä Helsingin, Kotkan, Porin, Raahen ja Turun tullitoimipisteissä.

Maitse saavuttaessa tarkastus voidaan tehdä seuraavien paikkakuntien tullipisteissä: Helsinki, Kotka, Pori, Raahe, Turku. Tarkastus voidaan tehdä myös maarajojen tullipisteissä seuraavilla paikkakunnilla: Karigasniemi, Lappeenranta, Niirala, Nuijamaa, Näätämö/Neiden, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius.

Lisätietoa:
Tullin internetsivuilta
Ympäristöhallinnon internetsivuilta
Eviran kasvintarkastuksen internetsivuilta
Kasvien tuontiehdot matkustajille (pdf)

Lähde: Evira

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Taikinamarja
(Ribes alpinium)Taikinamarja on 80–150 cm korkea, varpumainen, kaksikotinen pensas. Lehdet ovat vihreät ja kolmiliuskaiset, isohampaiset ja 2–4 cm pitkät. Lehdet ovat molemmin puolin nystykarvojen verhoamat. Taikinamarja on kaksikotinen kasvi. Kesäkuun alussa hedepensaisiin puhkeaa 20–30 pientä, kellanvihreää kukkaa ja emipensaisiin terttuja, joissa on 2–5 kukkaa. Taikinamarjan marjat ovat punaisia, mauttomia ja jauhoisia ja marjan hedelmäliha tuntuu tarttuvan kieleen taikinankaltaisesti, josta marjan suomenkielinen nimi lienee peräisin.
20237_82619.jpg
Viikon kysymys: Miten estetään mullan valuminen?
Minulla on angervopensas kadun laidalla. Se on pienen (noin 1 m) rinteen päällä. Mullat valuvat kadulle ja pensaiden juuret paljastuvat ja osa jo kuivunut/katkennut. Miten saisin "sidottua" mullan? Joku helpompi niksi, en voi eläkeläisenä sijoittaa suuria summia.
20148_40606.jpg
Poimi pöytään syötäviä kukkia
Moni tuttu kesäkukka sopii kahvi- ja ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki kukat koristavat ruokia kauniisti!
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla. Köynnöstävät ja rentovartiset kasvit taas saa uudistettua pistokkaista. Jos kasvi muodostaa rönsyjä, on rönsyn juurruttaminen nopea tapa aikaansaada uusi kasviyksilö. Paras ajankohta lisätä huonekasveja on yleensä kevät, kun kasvit ovat elinvoimaisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton