• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tunnelmavalaistus pihalle tai parvekkeelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.11.2015
201112_28881.jpg

Kuva: Puutarhaliike Reiman

Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksi

Talven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!

Tuiketta ja tunnelmaa

Pihalle, portaille, parvekkeelle ja puutarhaan voit tuoda valoa erilaisilla lyhdyillä. Lasitetulle parvekkeelle voit ripustaa kynttiläkruunun - ja sisällä polttaa tietenkin kynttilöitä. Pienet tuikkivat kynttilät luovat ympärilleen miltei taianomaista tunnelmaa... niin sisälle kotiin kuin puutarhaankin!

Ryhmittele lyhtyjä vaikkapa portaille tai ripusta puun oksille! Pakkasten tultua voit tehdä puutarhaan myös jäälyhtyjä jäädyttämällä vettä ämpärissä (voit myös värjätä jäälyhdyn lisäämällä veteen pari tippaa punajuurimehua tai karamelliväriä) - ja lumiseen aikaan voit rakentaa puutarhaan lumilyhtyjä! Kuvittele, kuinka upealta näyttäisi jäälyhtyjen tai lumilyhtyjen rivi pihatien reunassa...

201112_28882.jpg

Tuli jo sellaisenaa tarjoaa lämmön lisäksi myös ihanaa, elävää valoa. Mikäli sinulla on mahdollisuus polttaa puita takassa, niin muista nauttia myös sen valosta; umpinaisia luukkuja voi pitää vaikka auki, kun puut palavat ja hormi vetää hyvin. Avotakka ja lasiluukullinenkin takka ovat myös hyviä paikkoja polttaa kynttilöitä. Jo muutama tuikku palaa kauniisti - puhumattakaan useamman lyhdyn ja kynttilän ryhmästä. Esimerkiksi lapsi- tai eläinperheessä kynttilöitä saattaa olla turvallisinta polttaa nimenomaan lasiluukun takana takkapesässä.

Muista aina, ettei tulta saa koskaan jättää valvomatta! Polta siis kynttilöitä vain silloin, kun joku on paikalla valvomassa niiden turvallista palamista.

Turvallisesti sähköllä

Kotiin, parvekkeelle ja puutarhaan saat upean tunnelmavalaistuksen myös erilaisilla valosarjoilla. Mieti, mitä kohtia voisit tuoda esiin valoilla; koristaisitko sisääntulon, pihapuun tai -pensaan, kukkaistutuksen, ruukkukasvin, kaiteen - vai loisitko kuistista, parvekkeestasi tai vaikkapa kasvihuoneestasi jättimäisen lyhdyn? Harkittu ulkovalojen käyttö on miltei poikkeuksetta kauniimpaa kuin joka paikan koristelu amerikkalaiseen malliin.

201112_28883.jpg

Valosarjojen ripustamisessa ja sijoittamisessa saa kuitenkin käyttää mielikuvitusta; sen voi kietoa puun rungon ympärille, ripustaa pensaan ympärille korostamaan sen muotoa, laittaa lyhdyn sisälle ja ripustaa roikkumaan. Niitä voi myös kietoa havuköynnökseen, oviseppeleeseen tai havupalloon - tai kieputtaa kaiteen tai tolpan ympärille. Voit luoda myös persoonallisen valokoristeen kieputtamalla valosarjaa esimerkiksi vanhan tuolin tai polkupyörän ympärille!

Valosarjojen ja jatkojohtojen tulee olla aina ulkokäyttöön soveltuvia (ulkokäyttöön tarkoitetut jatkojohdot ovat aina kumipäällysteisiä ja kosteutta kestäviä). Hyvät led-lampuilla varustetut valot kestävät käytössä ja niitä voi myös liittää yhteen pitemmäksi valoketjuksi. Upeaa tunnelmaa luovat myös valoruukut ja valmiit silhuetit - ja paristokäyttöisillä valosarjoilla saa vietyä valoa paikkoihin, jonne sähköjohtoa on hankala vetää. Hyvä ajatus on myös käyttää ajastinta; ohjelmoi ulkovalosi syttymään päivän hämärtyessä ja sammumaan aamun valjetessa!

Enemmän valoa ja turvaa pihavaloilla

Lyhdyt ja valosarjat luovat tunnelmaa ja ovat kauniita katsella. Niistä ei kuitenkaan ole apua pihan valaisussa. Talon tyyliin sopivat valaisimet tuovat elämän ulos myös pimeänä aikana - ja ne lisäävät myös turvallisuutta. Mikäli pihasi on vielä aivan pimeä, niin kannattaa harkita suunnitteluavun palkkaamista. Pyydäpä pihavalaistusta vaikkapa pukilta...

201112_28884.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_71454.jpg
Perinnekasvi: keltasauramo
Keltasauramo (Anthemis tinctoria) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20115_26026.jpg
Miten eroon sammaleesta?
Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.
200610_481.jpg
Tiilikaton hoito-ohjeet
Tiilikaton huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Tarkista katto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa.Listaan on koottu tärkeimmät asiat, joihin tarkastuskäynnillä tulee kiinnittää huomiota.1. Katon yleiskunnon tarkistaminenJoskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa kattotiilien rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan.Aluskatteet tulee mielellään tarkistaa ullakon puolelta. Mikäli tämä ei ole mahdollista aluskate tarkistetaan paikoittain tiilien alta. Aluskatteet tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.
20232_69363.jpg
Taimen kasvu vaatii lannoitetta
Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit, kuten tomaatti ja chili, tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Jos taimi ei saa tarpeeksi ravinteita, kasvu hidastuu ja pahimmillaan loppuu kokonaan. Ravinteiden puute ilmenee taimessa esimerkiksi hontelona kasvuna.
Tuija-aita
Tuija viihtyy ruukussakin
Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Ruukuissa ja laatikoissa viihtyvät myös matalammat pallotuijat. Tuijia voi typistellä ja muotoilla ruukkuistutuksiin ja pienempään tilaan sopiviksi.
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton