• Etusivu
  • Hoitotyöt

Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneen perustamisesta ja sijoituksesta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Mikä on paras paikka kasvihuoneelleni?

Paras paikka kasvihuoneelle on lämpimin ja suojaisin alue pihastasi. Kasvit tarvitsevat paljon valoa, joten vältä paikkaa jossa rakennukset tai suuret puut varjostavat. Vältä myöskin paikkaa, jossa katolta tai puista tippuva lumi voi vahingoittaa kasvihuonettasi.

Onko ilmansuunnilla merkitystä?

Jos mahdollista, perusta kasvihuone niin että harja on itä-länsi suunnassa, silloin kasvisi saavat päivän mittaan mahdollisimman paljon valoa.

Tarvitsenko lupia kasvihuoneen pystyttämiseen?

Määräykset ovat kuntakohtaisia. Varmista asia kuntasi rakennustarkastajalta. Yleensä kirjallinen ilmoitusmenettely on riittävä alle 10 m² kasvihuoneille. Ja naapureiden mielipidettä kannattaa myös kuunnella.

Kasvihuoneessani on teräksinen sokkeli mukana toimituksessa, tarvitsenko muita perustuksia?

Et välttämättä. Terässokkelin tehtävä on tukevoittaa ja korottaa kasvihuonettasi. Ilman teräksistä sokkelia perustettu kasvihuone vaatii muuratun, betonista valetun tai kyllästetystä puusta tehdyn sokkelin joka tapauksessa, muuten routa vääntelee ja saattaa rikkoa kasvihuoneesi. Ilman sokkelia toimitetun kasvihuoneen ankkuroiminen maahan on myös hankalampaa. Voit toki tehdä korotussokkelin myös terässokkelin lisäksi, saat lisää korkeutta ja ulkonäköä.

Miten ankkuroin kasvihuoneeni?

Ankkuroi kasvihuone vähintään kaivamalla maatappien kohdalle parin lapionpiston, 40 - 60 cm syvyiset montut ja vala betonista ankkurit. Muottina voit käyttää ämpäreitä, puukehikkoa tai vaikka pahvilaatikoita. 3-4 säkkiä valmisbetonia riittää suojaisella paikalla hyvin. Ennen valua muista tarkistaa, että kasvihuone on suorassa ja sokkeli on ristimitassa. Routivassa maassa kannattaa kiinnittää enemmän huomiota perustuksiin, silloin on syytä kaivaa ankkurit routarajan alapuolelle ja eristää esimerkiksi styroksilla. Salaojituksen tekeminen on myös suositeltavaa.

Minkä levyisen hoitokäytävän teen?

Varaa riittävästi tilaa itsellesi, noin puoli metriä leveä käytävä on yleensä riittävä. Mikäli käytät kasvihuonettasi myös tarvikkeiden talvisäilytykseen, mieti mitoitusta myös niiden mukaan.

Mikä on paras aika perustaa kasvihuone?

Voit perustaa kasvihuoneen milloin tahansa sulan maan aikaan. Keväällä kuitenkin maltti on valttia. Odota, että routa on sulanut täysin. Sulava maa saattaa väännellä perustuksia, eikä kasvihuoneesi asetu vaakatasoon.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82731.jpg
Mikä pensasruusu? Asiantuntija vastaa
Mikähän pensasruusulaji on sellainen, jolla on tummanvihreät, hopeansävyiset lehdet ja jonka kukat ovat yksinkertaiset sekä aniliininpunaiset? Pensas kasvaa noin 2 metrin korkuiseksi. Luulen, että kyseessä on joku vanha lajike. Hankkisin sen pihaani, kun saisin selvitettyä lajin.
201912_61743.jpg
Joululahja aikuiselle, lapselle ja luonnolle
Joulu on tavaroiden aikaa. Tavaraa heitetään ensin pois joulusiivouksessa, sitä ostetaan mummeille, sedille, naapureille, kummeille ja kaimoille, ja sitten sitä saadaan lisää senkin edestä, mitä ollaan heitetty pois. Lahjat ovat toki kivoja ja kuuluvat jouluun, mutta onko sen sitten pakko olla aina sitä tavaraa, mitä monella on jo liikaa?
20225_78243.jpg
Korvasieni - myrkkyä vai herkkua?
Korvasieni (Gyromitra esculenta) on suosittu ruokasieni ja yksi kevätkesän ensimmäisistä sienistä. Korvasienistä valmistetaan maittavia herkkuja, kuten muhennoksia, keittoja tai leivonnaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että käsittelemättömänä ja väärin käsiteltynä korvasieni on tappavan myrkyllinen!
20164_46282.jpg
Miltä hyötypuutarhasi näyttää?
Piha kuntoon OSA 4/6Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka neljännessä osassa kiinnitetään katse hyötypuutarhamme eri osiin.Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20216_70902.jpg
Katso millaisia hyönteishotelleja muilta löytyy ja nappaa vinkit omaasi
Miksi pitäisi rakentaa tai ostaa hyönteishotelli pörriäisille? Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä luonnon ekosysteemille ja sitä kautta myös ihmiselle. Koska hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja muuttuneiden pihanhoitotapojen myötä, on tärkeää luoda näitä paikkoja hyönteisille. Hyönteishotellit tarjoavatkin luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton