• Etusivu
  • Kasvillisuus

Väärä multa voi kuihduttaa huonekasvisi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2022
20227_78923.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen. Esimerkiksi Biolanin tuotevalikoimassa on erilaisia multia, joilla varmistetaan huonekasvien menestyminen.

Kaktuksille ja juurrutukseen hiekkapitoista multaa

Mehikasvit, kuten kaktukset, kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. Kaktusmultaan lisätty kevytsoramurska varmistaa sen, että multa säilyy ilmavana ja kuivuu nopeasti kastelun jälkeen. Kaktusmullan rakenne tuntuu käteen karkealta. Tällaisessa hiekkaa ja kevytsoraa sisältävässä kasvualustassa juurtuvat hyvin myös pistokkaat ja huonekasvien rönsyt.

Altakasteluruukkuihin hyvin vettä johtava multa

Kasvit, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa, istutetaan yleensä altakasteluruukkuihin. Altakasteluruukkujen vesisäiliöstä kasteluveden on imeydyttävä tasaisesti ruukun multaan, jotta kasvualusta säilyy tasakosteana. Siksi altakasteluruukkuihin kehitetty multa sisältää yleensä pitkiä turvekuituja, jotka parantavat veden kapillaarista imeytymistä. Tasaisen kosteassa mullassa viihtyvät muun muassa araliat, vehkat, nukkumaija, kodinonni, kentianpalmu ja peikonlehti.

Hyvä kylvömulta on vaaleaa ja hienojakoista

Kylvöksille ja taimikasvatukseen valitaan multa, joka on väriltään vaaleaa. Koska kylvettävät siemenet ovat pieniä ja kylvöastioina käytetään pieniä lokerikkoja ja ruukkuja, on mullan oltava hienojakoista. Hyvä kylvömulta sisältää myös hiekkaa. Kylvömulta tuntuu käteen samettisen pehmeältä. Tällainen hienojakoinen ja vaalea kasvualusta kuitenkin maatuu vuosien saatossa ja muuttuu ilmattomaksi sekä tiiviiksi. Siksi kylvömulta ei ole sopiva kasvualusta monivuotisille huonekasveille, vaan on parhaimmillaan nimenomaan kylvö- ja taimikasvatusmultana

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Hyvin rakenteensa kukkaruukussa säilyttää jo valmiiksi tummaksi ja multamaiseksi maatunut kasvualusta. Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia. Kompostoinnin etuna on prosessin aikainen mikrobitoiminta, joka lujittaa mururakennetta. Tällaiseen tummaan, kompostoimalla valmistettuun multaan syntyy kestävä mururakenne, joka säilyy kukkaruukussakin pitkään. Mullan kestävä rakenne takaa juurten ja samalla myös kasvien hyvinvoinnin.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20136_35296.jpg
Viherlannoituksella maata parantamaan
Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.
201110_28242.jpg
Mustikka (Vaccinium myrtillus)
Mustikka kuuluu puolukoiden (Vaccinium) sukuun ja kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Se on kesävihanta varpu, joka tuottaa syötäviä marjoja. Juolukka (Vaccinium uliginosum) muistuttaa hyvin paljon mustikkaa.Mustikka marjoo kasvupaikasta ja olosuhteista (pölyttäjien määrä ja keväthallat) riippuen heinäkuusta lähtien jopa lokakuulle asti. Mustikka on osittain itsepölyttyvä, mutta pääasiassa pölytyksen suorittavat hyönteiset.
20205_65037.jpg
Parvekkeella voi kasvattaa erilaisia hedelmiä ja marjoja
OmenapuuPilariomenapuu sopii kapeakasvuisena pienellekin parvekkeelle ruukussa kasvatettavaksi. Se ei tee oksia, joten omenat kasvavat aivan rungon lähellä. Lehdet kasvavat tiheinä ruusukkeina. Pilariomenapuu ei tarvitse leikkausta ollenkaan. Pölyttäjäksi sopii lähiympäristöstä löytyvä, tavallinen omenapuu. Satoa saadaan jo nuoresta puusta.Kääpiöivä omenapuu voidaan ostaa valmiina säleikköpuuna tai ohjata kasvamaan säleikköön. Uusia oksia taivutetaan säleikköön ja osin myös karsitaan vuosittain.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.
25_P_14759.jpg
Kukkanurmen perustaminen
Kukkanurmi on nurmikko, jota ei leikata, luonnonvarainen nurmikko. Mutta leikkaamatta jätetty nurmikko ei aina kehity kukkanurmeksi, vaan ryteiköksi.Kukkakedon perustamisessa tärkeintä on riittävän laiha kasvualusta. Sitä ei perusteta samalla tavalla kuin nurmikkoa, joka vaatii kasvaakseen perusteellisen maanparannuksen ja lannoituksen. Useimmat niittykukat eivät pidä syväänmuokatusta maasta, sellaisesta jota on lannoitettu fosforilla, kaliumilla ja jopa typellä. Maanparannuksen sijaan maata tulisi köyhdyttää, etenkin savimultamailla ja savimailla. Maan pintakerrokseen sekoitetaan runsaasti hiekkaa, jotta siinä viihtyisi myös kuivanpaikan kasvit. Painanteet täytetään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton