• Etusivu
  • Piha

Kynttilöiden parafiini ja palmuöljy kasvattavat hiilijalanjälkeä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202112_74236.jpg

Kuva: Shutterstock

Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.

Hehkuva kynttilä tuo iloa ja valoa pimeään aikaan, mutta ilmaston kannalta se ei aina ole kestävä tunnelmanluoja. Kynttilän ekologisuuteen vaikuttaa merkittävästi valmistukseen käytetty materiaali.

Kynttilöiden yleisimpiä raaka-aineita ovat fossiilinen parafiini ja kasvi- tai eläinperäisistä rasvoista valmistettu steariini. Kynttilöissä käytetty parafiini on poikkeuksetta tehty uusiutumattomista luonnonvaroista. Steariinin valmistuksessa voidaan sen sijaan hyödyntää uusiutuvaa biomassaa, jonka raaka-aineet poimitaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirrasta.

Uusiutuva raaka-aine ei kuitenkaan takaa vähäpäästöisyyttä, sillä osa steariinikynttilöistä on palmuöljypohjaisia. Palmuöljyn tuotannon on arvioitu aiheuttavan haittoja niin ilmastolle kuin luonnon monimuotoisuudelle.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yllättävän suuri päästövähennyspotentiaali

Ympäristölle ja ilmastolle turvallisempi valinta on esimerkiksi rapsista tai talista valmistettu kynttilä.

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, sillä raaka-aineet on usein ilmoitettu pienellä printillä, jos silläkään. Yksi vaihtoehto on valita pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustettu tuote. Merkki kertoo, että kynttilät on valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista.

– Tämä on klassinen esimerkki arjen pienestä valinnasta, jolla on yllättävän suuri vaikutus. Suomessa päästövähennyspotentiaalia on vuosittain jopa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien verran, sanoo Joutsenmerkin asiantuntija Oona Saarinen.

Vähähiilisyyden näkökulmasta olennaisinta on kynttilöiden kestävä tuotanto. Ekologisuuteen voi kuitenkin panostaa myös esimerkiksi lajittelemalla kynttiläjätteet oikein.

Lähde: Ympäristömerkintä, tiedote 13.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80943.jpg
Miltä nurmikkosi näyttää talven jälkeen?
Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.
20233_62965.jpg
Uutta: Maaliskuun vinkit
Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!
20232_80780.jpg
VINKKI: Idätä helposti styrox-lautan avulla!
Kokeile kuinka nopeasti, helposti ja siististi siemenet itävät styrox-lautalla! Lautta kääräistään vettä nostavaan ja pidättävään talouspaperiin, jolloin siemenet pysyvät koko ajan kosteina eikä sinun tarvitse huolehtia veden riittävyydestä. Idätyksen jälkeen pienet sirkkataimet voi siirtää kasvamaan vaikka pestyihin jugurttipurkkeihin.
20163_45908.jpg
Istutusmulta antaa parhaan kasvuunlähdön!
Biolan Istutusmulta on kompostilannoitettu, biohiiltä ja mykorritsaa sisältävä luomumulta puutarhakasvien istutukseen. Multaan lisätty biohiili ja komposti aktivoivat pieneliöstöä ja parantavat kasvualustan rakennetta.Biohiilipystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se ehkäisee tehokkaasti maan liettymistä ja tiivistymistä. Kompostituo multaan pitkävaikutteista ravinteikkuutta. Mullan ilmava ja kestävä rakenne helpottaa kasvien juurtumista.Mykorritsatehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä. Mykorritsa on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät!
202312_61700.jpg
Muistojen joulu - joulu on maagista aikaa
Joulu on maagista aikaa. Kun joulutohinat alkavat ja joululaulut raikuvat kaikkialla, alkaa myös samaan aikaan kutkuttava jännitys vatsanpohjassa. Jotkut joululaulut kiinnittävät huomiomme sanoillaan ja niihin lauluihin liittyy monenlaisia muistoja. Tässä artikkelissa toimituksen jäsen kertoo omista muistoistaan. Haluamme kuulla myös sinun muistoistasi, tulehan kirjoittamaan omasi. Linkin löydät artikkelin lopusta.
20226_78662.jpg
Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton