• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pieni, mutta ikävä vieras: perhossääski (Clogmia albipunctata)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20236_82418.jpg

Perhossääski (Clogmia albipunctata)

Alun perin tropiikista kotoisin oleva hyönteinen on ryhtynyt hankkimaan itselleen jalansijaa myös Suomessa. Kyseessä on ulkonäöltään ja kooltaan hyvinkin sympaattisen oloinen perhossääski, joka on kuitenkin muuta kuin miellyttävä vieras.

Perhossääski viihtyy paikoissa, jotka ovat kosteita ja lämpimiä. Lisäksi viihtyvyyttä edesauttaa, että tilassa on paljon hajoavaa, orgaanista ainetta – tästä johtuen perhossääskeä tavataankin yleensä juuri viemäriputkistoissa. Lisääntymään perhossääski pääsee silloin kun sillä on tarjolla ruokaa sekä seisovaa vettä.

Miksi perhossääskeä on tavattu myös Suomessa?

Perhossääskeä on tavattu jo aiemmin Euroopassa, itse asiassa se on viihtynyt siellä jo pitkään. Nyt ilmaston lämpenemisen myötä laji on alkanut siirtyä myös pohjoisemmaksi ja tavoittanut näin myös Suomen.

Tällä hetkellä lajia tavataan pääasiassa itäisessä Suomessa, sekä suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Turussa. Joillain alueilla perhossääskeä on esiintynyt jonkinasteiseksi ongelmaksi asti.

Perhossääsken ilmaantuminen ei kerro siitä, että kodissa olisi huono hygienia, sillä viemäreissä, joissa perhossääsket asuvat, löytyy aina bakteerikasvustoa ja näin tarvittavaa ravintoa elämiseen.

Perhossääski ei ole vaarallinen ihmiselle

Kyseessä ei ole ihmiselle vaarallinen laji, sillä perhossääski ei vahingoita ihmistä. Aikaisemmin on uutisoitu että perhossääski tunkeutuisi ihmisen sisään, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Hyönteistutkija Jukka Salmelan mukaan perhossääski ei hakeudu ihmiseen, vaan joskus toukkia saattaa vahingossa päätyä ihmisen elimistöön. Tällaisessa tapauksessa on ollut kyseessä esimerkiksi epähygieninen ympäristö ja likainen, pitkään seisonut vesi.

Salmelan mukaan perhossääsken havaittuaan voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, paljonko perhossääskiä omasta kodistaan tulevaisuudessa löytää. Niksi ei ole hintansa puolesta kenenkään ulottumattomissa, sillä kun viemäriin kaataa kuumaa vettä, tuhoutuvat naaraan munimat toukat.

  • Toukat noin 10 millin mittaisia, majailevat pääasiassa viemärissä.
  • Kooltaan perhossääski on keskikokoa, siiven pituus noin 3-4 millimetriä.
  • Siipien reunoissa on havaittavissa selkeät valkoiset täplät, lisäksi siivet ovat pörröiset.
Ohje

Ohje

Mistä perhossääsken tunnistaa?

  • Toukat noin 10 millin mittaisia, majailevat pääasiassa viemärissä.
  • Kooltaan perhossääski on keskikokoa, siiven pituus noin 3-4 millimetriä.
  • Siipien reunoissa on havaittavissa selkeät valkoiset täplät, lisäksi siivet ovat pörröiset.
Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
201911_61304.jpg
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton