• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhamatkailua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.08.2018
20067_296.jpg

Marketanpuisto


Espoon Marketan-puistossa on pysyvästi esillä yli 110 näytteilleasettajan tuotteita ja osaamista.


Marketanpuisto sijaitsee Kehä III:n varrella, ajo Röylän liittymästä.

Lumoavat historialliset puutarhat löytyvät Saimaalta


Kesä on parasta aikaa tutustua vahojen puutarhojen salaisuuksiin. Saimaan Charmanttien matkailukohdeverkoston kautta avautuu useammankin historiallisen puutarhamiljöön portti. Tarjolla on myös erityisesti puutarhaan suunnattuja teemaretkiä.

Mikkelissä Tertin kartanon ensimmäisten puutarhaistutusten juuret juontavat aina 1500-luvulle, jolloin tila toimi rusthollina ja ratsutilana. Tänään Tertissä viljellään viljaa ja kasvatetaan yrttejä ja vihanneksia pitopöytään. Kivinavetan muurien suojassa kukkii salainen puutarha ja keväällä kauneimmillaan on kartanon kirsikkapuistikko. Vierailija voi tutustua vanhaan kasvillisuuteen erityisillä teemaretkillä, joita ovat Puutarhurin päivä, Historiallinen Kartanon puutarhakävely sekä Kesäilta kartanon ruusutarhassa.

Toinen suosittu mikkeliläinen matkailukohde Kenkävero edustaa kaunista pappilamiljöötä perinnepuutarhoineen. Kenkäveron puutarha on läpi historian toiminut kasviviljelyn suunnannäyttäjänä, jossa on kokeiltu Suomen oloissa puutarhanhoidon uusimpia tuulia maailmalta. Kenkäveron luonnonmukaisesti viljellyssä näytepuutarhassa kasvaa yli 500 kasvia, joiden joukossa on noin 200 erilaista yrtti- ja rohdoskasvia. Puutarhaan järjestetään opastettuja teemakierroksia, joissa voi perehtyä esimerkiksi luonnonmukaiseen viljelyyn, rohdoskasvien käyttöön tai perennoihin ja ruusuihin. Kesäaikaan puutarhassa on myös puutarhamyymälä.

Mikkelin Kenkävero
Mikkelin Kenkävero

Mikkelin lähellä sijaitseva Anttolan Hovin kartano henkii menneen ajan tunnelmaa, joka ulottuu myös puutarhaan. Vanha villiintynyt puutarha ruhtinaspari Demidoffin ajoilta on säilytetty ja myös hoidettu puutarha on venäläishenkinen. Anttolan Hovin mailla kasvaa yli 200 viinimarjapensasta ja vanhoista luumu- ja omenapuista pidetään hyvää huolta.

Lisätietoja: Saimaan Charmantit, projektipäällikkö Maisa Häkkinen, 0400 442 554 tai maisa.hakkinen@anttolanhovi.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
202211_80003.jpg
Pihasyreeni kukkii ilman lehtiä? Asiantuntija vastaa
Noin viisi vuotta vanha pihasyreeni ei ole tehnyt tänä vuonna yhtään lehtiä, mutta kalju puu meinaa kuitenkin kukkia ihan mukavasti nupuista päätellen. Mitä ihmettä?
20242_83397.jpg
Kesäkuun kasvit kukkivat valkoisin kukin
Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi viihtyy.
20162_45376.jpg
Niittykukkia pihalle?
Marita Kuikka Suomen Niittysiemen Oy:stä tuntee niittyjen kukkaset...kauniita kellokukkia, upeita unikoita, pirteitä päivänkakkaroita...Niityillä kasvaa toinen toistaan upeampia, kestäviä ja terveitä kasveja! Mitäpä jos niitä siirtäisi tai kylväisi myös puutarhaan? Marita Kuikka Suomen Niittysiemen Oy:stä kertoo, kuinka se onnistuu.
20235_81944.jpg
Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalon oven pielessä oleva rhodo on kasvanut melko korkeaksi (3 m), muttaa alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä leikata alas. Korkeus ei haittaa, mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.
20174_48924.jpg
Miten toteuttaa kaunis ja näyttävä kukkapenkki?
Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton