• Etusivu
  • Rakentaminen

Avoimet Puutarhat

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.01.2024
20241_83387.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.

Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.

Viherpeukalot ilmoittavat oman ylpeytensä kohteen Avoimet Puutarhat -sivustolle. Puutarhoilla on omat profiilit, joissa pääsee etukäteen tutustumaan kohteisiin, niiden palveluihin ja aukioloajankohtiin sekä mahdolliseen erikoisohjelman.

Mukana on pieniä ja suuria kotipuutarhoja, taimistojen myymälöitä, siirtolapuutarhoja ja puutarhanähtävyyksiä sekä maaseudulta että kaupungista. Puutarhat ovat kaikki erilaisia kuvaten omistajiensa mielenkiintojen kohteita. Puutarhoja yhdistävänä tekijänä on, että omistaja kokee itse puutarhansa esittelemisen arvoiseksi ja haluaa jakaa kokemuksiaan muiden harrastajien kanssa. Jokaisesta puutarhasta löytyy uusia vinkkejä pihan rakentamiseen, kasvituttavuuksia ja muita ideoita myös omaan harrastustoimintaan. Moni vierailija keskittyy kuitenkin pelkästään nauttimaan puutarhojen vehreydestä ja siitä työstä, mitä harrastajat ja ammattilaiset ovat tehneet näiden vierailukohteiden eteen.

Voit suunnitella reittikartan, jonka avulla päivän aikana ehtii vierailla useassa kohteessa, sillä ne on merkitty tapahtumasivuston omaan karttapalveluuun.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisille hyvinvointia puutarhoista

Vuonna 2010 pidetyn kokouksen jälkeen Puutarhaliitto ry ja Svenska trädgårdsförfundet rf löivät hynttyyt yhteen paikallisyhdistysten kanssa ja vuonna 2012 tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtuma sai heti suosiota, sillä puutarhakohteita oli jo ensimmäisenä vuotena auki 300 ja niissä vierailtiin yhteensä 40 000 kertaa.

Tapahtumalla pyritään edistämään yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. Puutarhaliiton tavoitteisiin kuuluukin suomalaisten hyvinvoinnin parantaminen tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen avulla.

Puutarhaliittoon kuuluu 18 puutarha-alan ammattilaisten erikoisyhdistystä, 36 paikallista puutarhaseuraa ja 8 muuta jäsenyhteisöä. Sen tarkoitus on edistää puutarhakulttuuria Suomessa, sekä parantaa puutarhaelinkeinojen kilpailukykyä ja elinvoimaisuutta.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä.

Lisätietoa tapahtuman sivuilta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20088_12354.jpg
Sipulikukkien istuttaminen vaatii hieman suunnittelua
Kevään ensimmäiset sipulikukat saavat kotipuutarhurin helposti suorastaan hullaantumaan kevään tulosta. Miten malttamattomana kiertelemmekään keväisin etsimässä uusia väriläikkiä lumen ja nuutuneen nurmikon keskeltä tai ränsistyneiden perennapenkkien uumenista ja pensaiden tyveltä. Nuo puhtaan ilon hetket kannattaa kaivaa mielen naftaliinista jo nyt syksyn koittaessa. Tuo hullaantuminen jää nimittäin kokematta, jollei tartu toimeen ajoissa. Nyt on oikea aika aloittaa sipulikukkaistutusten ja ensi kevään kukkaloiston suunnittelu.Panostamalla pihan kaikkein lämpimimmän paikan löytämiseen saa kokea tuon keväisen nautinnon mahdollisimman varhain: mitä lämpimämpi ja suojaisampi paikka, sitä aikaisempi kukinta. Talon eteläseinusta ja kivien kehystämä kohopenkki ovat parhaita valintoja. Tummat kivet keräävät auringon lämpöä ja sulattavat lumen ja maan nopeasti. Jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi kukinnasta, kannattaa miettiä myös sisäänkäynnin ja keskeisten kulkuväylien reunustamista sipulikukilla. Jos kulkuväylien tuntumassa ei ole sopivaa istutuspaikkaa, on syytä pohtia ruukkuistutusten mahdollisuutta.
20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.
20236_71336.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
Kun astut ovesta pihalle seuraavan kerran ja katsot pihaasi huokaillen, kuinka taas ovat rikkaruohot ja erilaiset luonnonkasvit villinneet kauniin pihasi, muista tämä: "Pihasta löytyy paljon syötävää." Monia luonnonkasveja voi syödä, käyttää mausteena ja muun muassa laittaa erilaisiin juomiin. Kuinka usein olet käyttänyt esimerkiksi voikukkaa erilaisissa salaateissa?
20113_24630.jpg
Kylvöohjeet perennoille
Taulukosta löytyvät suuntaa-antavat kylvöohjeet monivuotisille kasveille eli perennoille. Taulukon on koonnut Puutarha.netin jäsen Tarja Rantanen.Katso koko taulukko tästä (.pdf)
202311_83288.jpg
Palmun katveessa
Viime vuosisadan vaihteessa palmut olivat suurta muotia ruukku- ja sammiokasveina, ja porvarikodin aulassa piti olla ainakin yksi palmu. Vaikka 1930- ja 40-luvulla palmut olivat täysin pois muodista, moni silti säilytti palmunsa. Sopivasti vettä ja valoa saava palmu pysyy kauniina ja voikin elää 50, jopa 80 vuotta.
20237_82670.jpg
Onko kompostimulta riittävän kypsää?
Pikakompostori kompostoi keittiö- ja puutarhajätettä ympäri vuoden. Pikakompostorista saatavan tuotoksen eli puolikypsän katekompostin voi myös käyttää sellaisenaan katteena kasvualustan pinnalla. Sitä levitetään muutaman sentin kerros kasvualustan pinnalle.Puolikypsä katekomposti ei sovellu istutus- tai kylvömullaksi, sillä se sisältää vielä kasvien itämistä ja kasvua haittaavia aineita. Lisäksi siinä oleva hajoamaton hiilipitoinen jäte sitoo maan ravinteita ja happea hajottajaeliöiden käyttöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton