• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kuusi, kissat ja lapset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.12.2021
202112_74091.jpg

Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?

Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa - ja lattiaa pirkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?

Mainio kysymys näin joulun alla.

Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat:

Joulukuusi kuuluu ehdottomasti suomalaiseen jouluun. Valitettavasti se on tosi kiinnostava myös kissojen mielestä. Onneksi voimme tehdä asialle jotain!

Joulukuusen ei esimerkiksi aina tarvitse olla sisätiloissa, vaan sen voi sijoittaa tunnelmanluojaksi myös parvekkeelle, terassille tai vaikka kokonaan pihalle - näin se ainakin säilyisi rauhassa. Mikäli kuusen kuitenkin haluaa tuoda sisälle, niin sen voi sijoittaa huoneeseen, jonka saa yöksi suljettua. Näin se säilyy rauhassa ainakin kissojen aamuleikeissä ja mahdollisesti myös poissaollessamme.

Auttaisiko muovikuuseen vaihtaminen?

Useimmat meistä haluavat kuitenkin sijoittaa joulukuusen paikkaan, missä itsekin aikaansa viettää; eli olo- tai takkahuoneeseen. Yksi vaihtoehto on toki vaihtaa aito joulukuusi muovikuuseen - se ei niin houkuttele kiipeilyyn saati tarvitse vettä. Kaatuessaankin sen oksat vain taipuvat ja tuoksua saa vaikka havunoksilla maljakossa tai kuusentuoksupullosta.

Jos kuitenkin haluamme välttämättä sen aidon joulukuusen, niin senkin suojaamiseksi voimme kokeilla paria keinoa. Ensinnäkin puu pitää sijoittaa kohtaan, jossa se on sivussa kulku- tai juoksureiteistä; huoneen nurkka, sohvien väli tms. paikka on rauhallisin.

202112_74092.jpg

Panosta kuusenjalkaan

202112_74094.jpg

Lisäksi puu vaatii tukevan ja painavan jalan. Onhan käytössäsi metallinen jalka muovikipan sijasta? Kuusen voi myös ripustaa roikkumaan: ruuvaa kuusen yläpuolelle kattoon koukku, johon kieputat rautalangan. Jatka rautalangan kieputtamista myös kuusen ympärille, jotta puu pysyy hyvin paikoillaan Muista poistaa rautalanka, ennen kuin viet puun kierrätykseen.

Kuusen jalka voidaan piilottaa myös isoon astiaan, ruukkuun, ämpäriin tai vaikka kumiseen saaviin. Se on yllättävän hauskan näköistä ja sallii puulle usein isomman vesitilankin. Saavi puun alaosassa suojaa rungon alaosaa ja vähentää kissankin kiipeilyhaluja; kuka sieltä oksien välistä nyt kiipeämään lähtisi?

Muita vinkkejä

Voit myös hankkia tavallista pienemmän kuusen ja nostaa sen pöydälle tai tuolin päälle. Pienemmän kuusen voi myös siirtää tarvittaessa vaikka muualle yöksi ja poissaolon ajaksi.

Joulukuusen koristelussa voit ottaa niin karvaiset kuin karvattomammatkin lapset huomioon. Kun alaoksilla ei ole heiluvia palloja tai jänniä tupsuja, eikä niihin yletä sohvan päältäkään, niin kuusen kiinnostavuus hieman vähenee. Ihmislapsia ajatellen kaikki syötävä kannattaa ainakin jättää puusta kokonaan pois. Esimerkiksi suklaakoristeet puun yläoksilla saa koululaisenkin kiipeilemään sohvan päälle ja kurottelemaan.

Mieti myös, voisitko tehdä joulukuusesta jotenkin epämiellyttävämmän lemmikkejäsi ajatellen? Esimerkiksi sitruksen tuoksua joulukoristeisiin tai vaikkapa suihkaus kissan karkoitetta?

202112_74096.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

lammas tuijottaa kameraa
Lampaanvilla herättää kiinnostusta kotipuutarhureissa
Yhdeksi kiinnostavaksi tuotteeksi edellisillä kevätmessuilla on noussut Lampaanvillan käyttö puutarhan hyvinvointiin. Saattaa kuulostaa erikoiselta ajatukselta, mutta lampaanvillasta on itseasiassa paljon hyötyä puutarhan istutuksille.Lampaanvilla on uusiutuva raaka-aine, jonka hiilijalanjälki on pieni. Se säästää energiaa ja kaikki tuotteet ovat täysin biohajoavia. Lampaanvilla edistää kasvien kasvua ja se sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten typpeä, fosforia ja kaliumia. Lampaanvillatuotteet varastoivat jopa 1/3 tilavuuttaan vastaavan määrän vettä, minkä ne sitten vapauttavat hitaasti ympärilleen.
20084_10025.jpg
Piha-alueen sadevesiviemäröinti
Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.
202111_73709.jpg
Kansalliset kaupunkipuistot haluavat tunnetuiksi
Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 20 vuotta sitten Hämeenlinnaan. Tänä päivänä kaupunkipuistoja on jo yhdessätoista suomalaiskaupungissa.
201112_28881.jpg
Luo tunnelmaa pihalle tai parvekkeelle
Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksiTalven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!
20213_69224.jpg
Perusta oma perhosbaari
Sanotaan, että kesä ja kärpäset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitäpä jos houkuttelisit pihallesi kärpästen sijaan upeita perhosia. Houkutteleva baari kannattaa avata jo varhain keväällä, jolloin talvehtineet perhoset, kuten nokkosperhoset sekä suruvaipat, löytävät itselleen maukasta ruokaa. Varmimmin vieraita pihasi pikku kuppilaan saat loppukesällä. Silloin vierailijoiden joukkoon eksyvät myös erilaiset yöperhoset.Laita siis pystyyn oma perhosbaari.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton