• Etusivu
  • Piha

Kynttilöiden parafiini ja palmuöljy kasvattavat hiilijalanjälkeä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202112_74236.jpg

Kuva: Shutterstock

Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.

Hehkuva kynttilä tuo iloa ja valoa pimeään aikaan, mutta ilmaston kannalta se ei aina ole kestävä tunnelmanluoja. Kynttilän ekologisuuteen vaikuttaa merkittävästi valmistukseen käytetty materiaali.

Kynttilöiden yleisimpiä raaka-aineita ovat fossiilinen parafiini ja kasvi- tai eläinperäisistä rasvoista valmistettu steariini. Kynttilöissä käytetty parafiini on poikkeuksetta tehty uusiutumattomista luonnonvaroista. Steariinin valmistuksessa voidaan sen sijaan hyödyntää uusiutuvaa biomassaa, jonka raaka-aineet poimitaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirrasta.

Uusiutuva raaka-aine ei kuitenkaan takaa vähäpäästöisyyttä, sillä osa steariinikynttilöistä on palmuöljypohjaisia. Palmuöljyn tuotannon on arvioitu aiheuttavan haittoja niin ilmastolle kuin luonnon monimuotoisuudelle.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yllättävän suuri päästövähennyspotentiaali

Ympäristölle ja ilmastolle turvallisempi valinta on esimerkiksi rapsista tai talista valmistettu kynttilä.

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, sillä raaka-aineet on usein ilmoitettu pienellä printillä, jos silläkään. Yksi vaihtoehto on valita pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustettu tuote. Merkki kertoo, että kynttilät on valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista.

– Tämä on klassinen esimerkki arjen pienestä valinnasta, jolla on yllättävän suuri vaikutus. Suomessa päästövähennyspotentiaalia on vuosittain jopa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien verran, sanoo Joutsenmerkin asiantuntija Oona Saarinen.

Vähähiilisyyden näkökulmasta olennaisinta on kynttilöiden kestävä tuotanto. Ekologisuuteen voi kuitenkin panostaa myös esimerkiksi lajittelemalla kynttiläjätteet oikein.

Lähde: Ympäristömerkintä, tiedote 13.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_73239.jpg
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja: hyödynnä koko kurpitsa
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen.Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Amerikasta. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.
20226_78810.jpg
10 vinkkiä kesäpuutarhan kasteluun ja hyvinvointiin
Heinäkuussa lämpötila, auringon säteilymäärä ja tuulet kuivattavat kasveja. Hyvä kastelu ja lannoitus varmistavat sen, että satoa saadaan vihannesmaalta ja kukinta on runsasta loppukesän kukkijoillakin.
20137_35626.jpg
Joko pihassasi on pökkelö?
Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.
202210_74053.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
202112_74255.jpg
Miten voi tunnistaa laadukkaan materiaalin ja tuotteen?
On eettistä ja ekologista perehtyä hankittavien vaatteiden materiaalien alkuperään ja valmistustapaan. Omaa vaatekaappia kannattaa rakentaa pitkäjännitteisesti ja kasvattaa mieluummin laatua kuin määrää. Keräsimme Editor Helsingin tiedotteen avulla ohjeet laadukkaan luonnonkuidun tunnistamiseen. Luonnonkuituja ovat esimerkiksi villa, pellava, silkki ja hampppu.
20226_78520.jpg
Alppiruusut (Rhododendron)
Puiden varjossa, pohjoisen puolella, hieman varjoisemmassa viihtyvät ikivihreät koristepensaamme eivät jätä ainakaan kukkiessaan ketään kylmäksi! Värejä löytyy niin vaaleanpunaisesta valkoiseen, lilaan, violettiin kuin pilkulliseenkin – kukkien koko ja niiden määrä hurmaavat ja tuovat eksotiikkaa kotimaiseen puutarhaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton