• Etusivu
  • Varusteet

Villaa, pellavaa, silkkiä – näin tunnistat laadukkaan luonnonkuitutuotteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
202112_74255.jpg

Kuva: Shutterstock

On eettistä ja ekologista perehtyä hankittavien vaatteiden materiaalien alkuperään ja valmistustapaan. Omaa vaatekaappia kannattaa rakentaa pitkäjännitteisesti ja kasvattaa mieluummin laatua kuin määrää. Keräsimme Editor Helsingin tiedotteen avulla ohjeet laadukkaan luonnonkuidun tunnistamiseen. Luonnonkuituja ovat esimerkiksi villa, pellava, silkki ja hampppu.

1. Tunnustele materiaalia

Jos et tunnista koostumusta, katso materiaaliseloste. Luonnonmateriaaleja sekoitetaan muihin keinokuituihin, mutta niitä voidaan sekoittaa myös keskenään. Tuotetta ostaessa varmista, että kangas on sataprosenttisesti luonnonkuitua.

2. Tee rypistystesti

Ota reilusti kankaasta kiinni ja rutista nyrkissä kovaa. Jos kankaaseen jää teräviä ryppyjä, kangas on lyhytkuituista villaa, jolloin käyttöominaisuudet ovat huonommat. Tuote rypistyy ja myös nukkaa melko helposti. Kangas myös alkaa kiiltää käytössä. Jos kankaaseen tulee vain loivia ryppyjä ja ne häviävät "silmissä", kangas on laadukasta, pitkäkuituista villaa. Tällöin tuote on todennäköisemmin helppohoitoinen ja pitkäikäinen.

3. Varmista saumavarat

Vaatetta valitessasi varmista, että saumoissa on riittävät saumanvarat. Tällöin vaatetta voi muunnella kulloisinkiin tarpeisiin, yhden koon ylöspäin tai yhden koon alaspäin. Pukua, pikkutakkia tai housuja ei tule tästä syystä koskaan ommella saumurilla.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

4. Arvioi hinta ja käyttöikä

Italiassa luonnonmateriaaleista käsityönä valmistettu tuote on kallis verrattuna kaukoidässä valmistettuun, mutta sen käyttöikä on yleensä pitkä. Laadukas tuote maksaa enemmän ostettaessa, mutta kun hinta jaetaan käyttövuosille, se on edullisempi investointi. Halpa hinta kertoo materiaalin laadusta, valmistusmenetelmästä ja valmistusmaasta.

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81663.jpg
Riipparaidan leikkaus? Asiantuntija vastaa
Ostin 120 cm riipparaidan, joka odottaa istutusta. Oksat roikkuvat nyt rungon myötäisesti. Tiedän, että leikkaamalla latvusta saa ajan myötä levitettyä. Kysymys kuuluu: leikkaanko ensimmäisen kerran heti istutuksen jälkeen? Lehdet eivät ole vielä puhjenneet, mutta puu "kukkii" parhaillaan. Vai leikkaanko vasta ensi keväänä?
20238_82974.jpg
Syyskuun kasvit aroniat ja piiskut
Kesän vehreys vaihtuu syksyn väri-iloitteluun. Oman osansa siihen antavat keltaisena loistava piisku ja punaisen sävyissä hehkuva aronia.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.
201911_61426.jpg
Satokauden päätös ja talvikuun juhla
Joulukuu oli alkujaan "talvikuu". Suomessa kaikki muut kuukaudet ovatkin säilyttäneet vanhan, omakielisen asunsa, paitsi joulu, joka juontaa muinaisskandinaavisesta sanasta jól eli ruotsiksi jul. Nimenmuutos tapahtui 1600-1700 -luvulla, jolloin joulu ohitti kekrin vuoden tärkeimpänä juhlana."Joulu on ollut ilon, valon ja läheisten muistamisen juhla, jonka tavat ovat tuoneet terveyttä, elinvoimaa ja hyvinvointia koko vuodelle. "
201112_28881.jpg
Luo tunnelmaa pihalle tai parvekkeelle
Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksiTalven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!
20072_3585.jpg
Yrttien kertomaa
Yrtit ovat nykyään erittäin käytettyjä kasveja sekä mausteina että rohtoina. Vahvat tuoksut ovat kiehtoneet jo pitkään, ja yrtit ovatkin saaneet menneinä aikoina symbolisia merkityksiä. Niiden välityksellä on kerrottu mielialoista ja tunteista sekä viestitetty erilaisia toivotuksia. Eri maiden ja eri aikakausien tulkinnat eroavat hieman toisistaan.Tässä muutamia tärkeimpiä yrttejä ja niiden viestit:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton