• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vaaralliset viettelijät kotonasi – myrkylliset huonekasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2022
20225_78235.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Hurmaava habitus, viettelevät värit, tyrmäävä tuoksu; ne houkuttelevat tarttumaan huonekasvin ruukkuun ja viemään sen kotiin. Huonekasvit lisäävät viihtyisyyttä ja tuovat ihmisille hyvää mieltä, mutta osa vaatii kasvattajaltaan myös varovaisuutta käsittelyssä ja sijoituspaikassa.

Kodin huonekasveista on harvoin sellaista terveydellistä haittaa tai harmia, jotta niistä pitäisi luopua. Pikkulapsi tai perheen lemmikki saattaa kuitenkin maistella kasvin lehtiä tai pureskella vartta. Yleensä myrkytysvaara on vähäinen, mutta muutoin vaaraton lehti saattaa juuttua nieluun vaikeuttaen hengitystä.

Tuliko kuitenkin oireita?

Moni myrkylliseksi luokiteltu huonekasvi aiheuttaa ensisijaisesti paikallisia oireita, kuten ihon punoitusta, kutinaa tai kirvelyä. Pienen määrän kasvia syöneelle ihmiselle aiheutuu harvoin vakavia ongelmia; oireina on esimerkiksi ripuli, pahoinvointi tai oksentelu. Myrkytyksen ilmeneminen riippuu kuitenkin syödystä kasvista sekä muun muassa sitä syöneen ihmisen painosta ja sairauksista.

Mikä aiheuttaa oireet?

Joidenkin kasvien haavapinnoista, kuten irronneen lehden kohdalta, erittyy valkoista, maitomaista nestettä, maitiaista. Maitiaisneste voi kirvellä voimakkaasti limakalvoilla, iholle joutuessaa aiheuttaa jopa palorakkuloita sekä sokeuttaa, mikäli sitä päätyy silmiin.

Lähtökohtaisesti maitiaisnestettä on vaikea syödä paljon, sillä huonekasvien lehdissä sitä on yleensä vähän. Se kuitenkin ärsyttää mahan limakalvoja samalla tavalla kuin ihoakin. Reagoinnin voimakkuus vaihtelee ihmisten välillä ja yleensä iho-oireet paranevat itsekseen. Kaikkien kasvien maitiaisneste ei kuitenkaan ole haitallista; yleissääntönä on, että vaalea maitiaisneste on myrkyllistä.

Toinen oireita aiheuttava aine on kalsiumoksalaatti. Kasvit valmistavat kalsiumoksalaattia erilaisia määriä ja se voi olla osa kasvin puolustusjärjestelmää, jotta kasvi säästyisi syömiseltä. Kalsiumoksalaatin muoto on piikikäs ja terävä, mikä on omiaan vaurioittamaan kudoksia.

Kuusi esimerkkiä, joiden kanssa olla varovainen

1. Oleanteri (Nerium oleanderia)

Oleanteri sisältää muun muassa sydänglykosideihin kuuluvaa oleandriinia. Kaikki osat ovat erittäin myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa voimakkaita myrkytysoireita jo pienen määrän syöneelle. Jos kasvia on syöty, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen. Apocynaceae-heimoon kuuluu lukuisia lääke- ja myrkkykasveja.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

2. Tyräkki (Euphorbia)

Tyräkkien maitiaisneste voi aiheuttaa ihoreaktion tai ärsyttää limakalvoja. Tyräkkiä käsitellessä kannattaa käyttää käsineitä tai pestä kädet hyvin jälkikäteen. Joulutähti (E. pulcherrima) on yksi tyräkkien sukuun kuuluvista kasveista.

3. Vehkakasvit

Araceae-heimon erilaiset vehkat, kuten flamingonkukka (Anthurium), peikonlehti (Monstera), viirivehka (Spathiphyllum), palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) ja huonevehka (Zantedeschia) sisältävät kalsiumoksalaattia, joka voi aiheuttaa paikallista ärsytystä, kuten polttelevan tunteen suussa tai vatsassa sekä kielen ja kurkun turvotusta.

4. Punasarja (Clivia)

Lehtien ja kukkavarren maitiaisneste sekä juuret ovat myrkyllisiä.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

5. Muratti (Hedera)

Murateissa on saponiineja, jotka vaikuttavat limakalvoja ärsyttävästi.

6. Lääkeaaloe (Aloe vera)

Leikatusta lehdestä valuva kellertävä neste sisältää aloiinia, joka on voimakkaasti ärsyttävää ainetta. Aaloen aineosia on käytetty rohtoina, mutta sitä ei kannata syödä sellaisenaan.

Lue myös allergiaa aiheuttavista huonekasveista.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Jos epäilee itse tai jonkun toisen syöneen myrkyllistä kasvia, kannattaa soittaa Myrkytystitetokeskukseen (0800 147 111 (maksuton) ja 09 471 977 (normaalihintainen puhelu)), jossa autetaan myrkytyksen arvioinnissa ja annetaan hoito-ohjeita. Keskukseen voi soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Myrkytystietokeskuksen nettisivuilta voi tarkistaa, mikä kasvi on myrkyllinen ja mikä ei.

Ohje

Ohje

Soitto Myrkytystietokeskukseen

Jos epäilee itse tai jonkun toisen syöneen myrkyllistä kasvia, kannattaa soittaa Myrkytystitetokeskukseen (0800 147 111 (maksuton) ja 09 471 977 (normaalihintainen puhelu)), jossa autetaan myrkytyksen arvioinnissa ja annetaan hoito-ohjeita. Keskukseen voi soittaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Myrkytystietokeskuksen nettisivuilta voi tarkistaa, mikä kasvi on myrkyllinen ja mikä ei.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
20233_81246.jpg
Indego robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Nurmikonleikkuu on kaikille tuttua puuhaa. Kesähelteellä pärisevän ruohonleikkurin työntely pitkin pihaa ei kuitenkaan ole kaikkein miellyttävintä tekemistä. Ajan voi onneksi käyttää muuhun robottiruohonleikkurin hoitaessa pihan siistimisen. Hiljainen ja älykäs robottileikkuri pitää nurmikon tasaisen lyhyenä koko kesän.
20239_83144.jpg
Haravoinnin tarpeellisuus
Pihassa riittää neliöitä ja koko alueen haravointi on melkoinen urakka. Kuinka tärkeää on haravoida syksyn lehdet maasta? Olisiko vallan mahdoton ajatus jättää työ tekemättä?
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20225_78147.jpg
Ajankohtaista
Ruusut toimitetaan kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.
20083_9276.jpg
Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia
Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton